Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza economică aprinde spiritele secesioniste în Catalonia

catalonia.jpg

Criza economică aprinde spiritele secesioniste în Catalonia. REUTERS/Albert Gea

Artur Mas, președintele guvernului catalan, a facut astăzi un  bilanț al masivei demonstrații de independență, care a avut loc marți în Barcelona pentru a revendica independența provinciei spaniole.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Mitingul secesionist a fost actul central al Diadei, ziua națională a Cataloniei, zi în care de fapt se comemorează o pagină nefericită din istoria acestei regiuni, 11 septembrie 1714  dată la care Barcelona  a fost cucerită de trupele casei de Bourbon,  după paisprezece luni de asediu, în timpul Războiului de Succesiune la tronul Spaniei.

Cu un milion și jumătate de participanți, acest miting a colapsat centrul  Barcelonei, reclamând independența regiunii. S-au strigat lozinci precum, ”Independența Cataloniei acum!” și au fost arse steaguri spaniole.

 Într-un discurs ținut astăzi în Palau de la Generalitat ( sediul guvernului catalan), seful executivului local, Artur  Mas, a declarat că drumul  spre libertatea al catalanilor a început deja și a dat asigurări că provocarea pe care o are acum Guvernul Cataloniei este să asigure formarea unor "instituții și  structuri statale", pentru ca acest  ”popor să fie o țară independentă în cadrul Uniunii Europene”.

 "Ne aflăm pe un drum foarte clar (...) nevoia de independența este din ce în ce mai evidentă  în  societatea noastră ", a spus Artur Mas, care a lansat un mesaj fară echivoc Spaniei: ”speram ca guvernul catalan va reuși să încheie un pact fiscal cu executivul de la Madrid, iar suveranitatea fiscală va fi primul pas al acestui proces de independență”,  facând referire la exigențele Cataloniei în materie de legislație fiscală.

Deși se află în pragul unui colaps financiar în acest moment, lipsite de lichidități și forțate să ceară asistența financiară  guvernului central, autoritățile catalane reclamă de mai multă vreme independență fiscală, prerogative absolute în colectarea taxelor și a impozitelor și renegocierea obligațiilor fiscale pe picior de egalitate cu autoritățile centrale.

Atât demonstrațiile de marți, cât și discursul lui Artur Mas, au avut mesaje, pentru Catalonia și Spania, dar și  pentru Uniunea Europeană și întreaga lume.  

    "Am oferit cea mai bună imagine a Cataloniei, un mesaj puternic din care reiese dorința noastră de libertate și aceea de a fi un  popor normal între celelalte  țări și națiuni", a adăugat el.

”Catalonia este o națiune care vrea să-și continuie singură drumul și pentru a putea progresa  trebuie să-și creeze structuri de stat și asta va fi una din prioritățile guvernului catalan, (...) deși deocamdată nu există un calendar clar al acestui proces” a mai adăugat seful executivului catalan. ”Ascultați acest mesaj și căutați soluții!” a cerut el în cele din urma premierului Mariano Rajoy.

La rândul lui șeful executivului spaniol a preferat să evite subiectul și a refuzat să raspunda unor întrebarilor frontale puse  de  jurnaliști la ieșirea din Congresul Deputatilor, unde a avut loc o sesiune de control a guvernului. Probabil Mariano Rajoy așteapta ca evenimentele sa se piarda entuziasmul acestor zile pentru a putea aborda problema intr-un context mai relaxat

 Pe de alta parte autoritățile comunitare au reacționat la evenimentele din Barcelona, spunand că încă nu se poate anticipa impactul pe care l-ar avea o eventuală declarație de independență a Cataloniei. 

Dar au ținut sa clarifice lucrurile privind una dintre consecințele acestui proces. Deși Tratatul UE nu include nicio prevedere referitoare la secesiunea unei regiuni sau a unui stat membru, Comisia Europeană a avertizat că independența ar presupune în mod automat ieșirea din cadrul UE, iar ulterior  ar trebui să se solicite în mod oficial aderarea la structurile Uniunii.