Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza financiară mondială loveşte şi Transnistria

200811-8122.jpg

Criza financiară mondială loveşte şi Transnistria

Criza financiară mondială se face simţită deja şi în Transnistria. Câteva mii de angajaţi au fost disponibilizaţi.

Criza financiară mondială se face simţită deja şi în Transnistria. Câteva mii de angajaţi au fost disponibilizaţi. Cei mai mulţi muncitori, trimişi în concediu forţat, sunt de la Fabrica de textile Tirotex. Aici, au rămas fără lucru jumătate din cei 4 mii de muncitori, anunţă Olivia-press, Agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol. Patronii spun că problema cea mare este stoparea exporturilor.

De asemenea, la Uzina „Electromaş" din Tiraspol au fost disponibilizaţi peste 150 de angajaţi, ceea ce reprezintă 10 la sută din numărul total de muncitori. Motivul invocat de directorul general al întreprinderii, Felix Creiciman, este că mulţi parteneri au refuzat să procure marfa, comandată anterior. Prin urmare, marfa, în valoare de sute de mii de dolari este stocată pe teritoriul uzinei.

Unele întreprinderi mici care depind de principalele fabrici şi uzine din Transnistria şi-au stopat activitatea. Uzina „Avtopoliv", de activitatea căreia depindea 80 la sută din comenzile Centralei Electrice moldoveneşti şi ale Fabricii de ciment din Râbniţa, şi-a redus volumul de producţie de două ori.

Totodată, reprezentanţii Băncii „Gazprombank" de la Tiraspol au dat asigurări că sistemul bancar din regiune nu va avea de suferit iar depozitele populaţiei sunt în siguranţă.

Chişinău; Valeria Cristescu

20 noiembrie 2008 (13:15)