Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza gazelor dintre Rusia si Ucraina continua

"Razboiul gazului" dintre Gazprom si Ucraina nu da semne de linistire. De luni, Gazprom a redus cu jumatate livrarile de gaze catre Ucraina si nu exclude o reducere si mai mare, daca ucrainienii nu-si platesc datoria de circa 600 de milioane de dolari. Dupa presa rusa, conflictul dintre Gazprom si Kiev, ce trezeste temeri si pentru aprovizionarea europeana e o "consecinta directa" a divergentelor dintre presedintele Victor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko.

"Razboiul gazului" dintre Gazprom si Ucraina nu da semne de linistire. De luni, Gazprom a redus cu jumatate livrarile de gaze catre Ucraina si nu exclude o reducere si mai mare, daca ucrainienii nu-si platesc datoria de circa 600 de milioane de dolari.

Dupa presa rusa, conflictul dintre Gazprom si Kiev, ce trezeste temeri si pentru aprovizionarea europeana e o "consecinta directa" a divergentelor dintre presedintele Victor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko.

Ucraina amenintase marti, 4 martie ca va perturba tranzitul exportului de gaze rusesti spre Europa, dar miercuri Iulia Timosenko a declarat ca Ucraina e "un partener fiabil" si nu va face acest lucru. Presedintele Victor Iusenko ii ceruse anterior Iuliei Timosenko sa "continue fara intarziere" negocierile cu uriasul rus Gazprom. Cererea a fost adresata prin intermediul unui mesaj, citat de agentia Interfax Ucraina, in care presedintele ucrainean se declara "obligat" sa-i "atraga din nou atentia" doamnei Timosenko, in legatura cu actiunile "insuficiente si neadecvate" ale Guvernului de la Kiev privind realizarea acordurilor la care au ajuns pe 12 februarie la Moscova Victor Iusenko si omologul sau rus Vladimir Putin, acorduri ce prevad o simplificare a schemei livrarilor de gaze. De semnalat ca Dimitri Medvedev sef al Consiliului de Administratie al societatii Gazprom si ales recent presedinte al Rusiei a intrat in batalie, declarandu-i la telefon presedintelui Ucrainei ca Rusia "spera o intensificare a eforturilor Kievului, pentru rezolvarea problemei cat mai repede cu putinta". (CR - 3/5/2008;13.50h)