Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza Greciei se transformă într-o criză a cabinetului Merkel

criza-greciei-se-transforma-intr-o-criza-cabinetului-merkel.jpg

Criza Greciei se transformă într-o criză a cabinetului Merkel

Mai mulţi politicieni germani din coaliţia guvernamentală creştin-democrat/liberală pledează pentru eliminarea Greciei din zona Euro. Printre cei care susţin această soluţie radicală se află: primul ministru al landului federal Bavaria şi lider al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer. Vicecancelarul liberal Philip Rösler pledează pentru o „insolvenţă ordonată” a Greciei, ceea ce echivalează cu falimentul de stat. Angela Merkel se opune contestatarilor din rîndurile coaliţiei.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Şefa guvernului federal duce în aceste zile o luptă pe mai multe fronturi. În Europa se află sub tirul unor critici aspre pentru că ar fi tergiversat rezolvarea crizei datoriilor din Grecia. La Atena, Merkel este prezentată ca o politiciană ostilă Greciei.

Mai nou însă, cancelara trebuie sa facă faţă şi atitudinilor potrivnice cursului adoptat în vederea salvării monedei euro din cadrul coaliţiei. Într-o cuvîntare rostită săptămîna trecută în faţa Bundestag-ului (parlamentul federal german), Merkel a spus răspicat că de viitorul zonei euro depinde şi viitorul Uniunii Europene.

Dacă pînă acum criticile la adresa şefei executivului german au venit din afara coaliţiei de guvernămînt creştin-democrat/liberală, iată că acum se fac auzite tot mai multe voci contestatare din imediata apropiere a cancelarei.

Nimeni altul decît vicecancelarul Philip Rösler, care este şi ministru al economiei şi preşedinte al Partidului liberal (FDP) s-a pronunţat în mai multe intervenţii publice pentru ceea ce el numeşte „insolvenţa ordonată”. În opinia lui Rösler Grecia ar trebui obligată să anunţe falimentul de stat. Doar această soluţie ar permite o restructurare a datoriilor. Rösler a declarat că această chestiune este atît de gravă, încît nu mai poate fi tabuizată.

Părerea vicecancelarului este împărtăşită şi de alţi politicieni liberali. Dar şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi premier al landului federal Bavaria, Horst Seehofer, se situiază pe o poziţie similară. Într-un interviu acordat postului public de televiziune ZDF, Seehofer a spus că insolvenţa Greciei nu mai poate fi exclusă şi ar fi chiar recomandabilă.

Situîndu-se pe o poziţie total opusă faţă de Merkel, Seehofer s-a pronunţat în acest context pentru eliminarea Greciei din zona euro.

Angela Merkel încearcă acum să liniştească spiritele şi vocile contestatarilor din propriile rînduri. Într-un amplu interviu difuzat cu prilejul alegerilor care vor avea loc duminică în landul federal Berlin, Merkel a spus că un faliment necontrolat al Greciei trebuie evitat.

În interviul acordat postului de radio Berlin-Brandenburg (RBB-Inforadio) Merkel a spus că guvernul foloseşte "toate mijloacele” pe care le are „la dispoziţie pentru a nu se întîmpla asta": "Prioritatea absolută este să evităm o încetare de plăţi necontrolată, pentru că acest lucru nu va afecta doar Grecia. Există riscul foarte ridicat de a ne afecta pe toţi.”

Fară a-l nominaliza pe vice-cancelarul Rösler, Angela Merkel a avertizat faţă de speculaţii privind falimentul de stat al Greciei. Ea a spus că prin astfel de speculaţii se face Greciei un deserviciu. Ea a pledat, în schimb, ca Atena să-şi respecte angajamentele privind asanarea crizei datoriilor.

Totodată, ea a respins şi toate afirmaţiile unor politicieni care au vorbit deschis despre eliminarea Greciei din zona euro.

Propunerea radicală a primului ministru bavarez, de a elimina Grecia din zona euro, e susţinută şi de fostul lider al Uniunii Creştin-Sociale bavareze, Erwin Huber. Salvarea Greciei cu orice preţ, a declarat el postului naţional de radio DRK este o soluţie greşită. Uniunea Europeană trebuie să devină o comunitate a stabilităţii şi nu poate fi o Uniune a garanţiilor financiare fără acoperire - şi fără condiţii.

Dacă unele state nu corespund „culturii de stabilitate”, a mai spus politicianul bavarez, ar trebui să existe şi posibilitatea ca ele să părăsească spaţiul monedei euro.

 
William Totok, Berlin: Criza Greciei se transformă într-o criză a cabinetului Merkel