Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza din Libia nu poate fi rezolvată pe cale militară

libia-proteste-reuters-youssef-boudlal.jpg

Foto: Reuters / Youssef Boudlal

Ministrul german de Externe face apel la liderul libian, Muammar Gaddafi să înceteaze focul. Guido Westerwelle, aflat într-o vizită la Beijing spune că situaţia din Libia nu poate fi rezolvată prin mijloace militare. Între timp, Statele Unite susţin că alte ţări ar trebui să se ocupe de instrucţia rebelilor libieni.

Berlinul consideră că "situaţia din Libia nu poate fi rezolvată prin mijloace militare". Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle a cerut liderului libian să oprească focul şi crede că "în Libia poate exista numai o soluţie politică şi noi trebuie să punem în mişcare un proces politic", a declarat ministrul german, în urma unei întrevederi la Beijing cu omologul său chinez, Yang Jiechi.

"Acest lucru ar trebui să înceapă cu un acord de încetare a focului respectat de Gaddafi, pentru a putea demara un proces de pace", a adăugat Westerwelle.

Ministrul chinez a subliniat, la rândul său, că cele două ţări, China şi Germania s-au abţinut de la votarea Rezoluţiei 1.973 în Consiliul de Securitate al ONU, la 17 martie, care a deschis calea atacurilor aeriene ale coaliţiei. "Acest lucru arată că cele două ţări au rezerve la niveluri diferite", a declarat oficialul chinez.

Beijingul s-a declarat împotriva folosirii forţei în Libia şi a avertizat Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie contra atacurilor care ar încălca spiritul rezoluţiei ONU, adică protejarea populaţiei civile.

Pe de altă parte, Statele Unite sugerează că alte ţări ar trebui să se ocupe de instrucţia rebelilor libieni, care luptă împotriva colonelului Gaddafi. Odată cu revenirea în forţă a trupelor loiale lui Gaddafi în faţa rebelilor în această săptămână, se ridică problema furnizării de arme rebelilor, iar Washingtonul, Parisul şi Londra au recunoscut că se gândesc la acest lucru. Dar în afară de armament, rebelii au nevoie şi de antrenament, consideră experţii.