Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza ostaticilor din Algeria: firul evenimentelor (18 ianuarie)

amenas.jpg

REUTERS/Kjetil Alsvik / Statoil/Handout

Armata algeriană a lansat joi un asalt masiv împotriva comandoului islamist care deţinea numeroşi ostatici în complexul de exploatare a gazelor In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici. Niciun bilanţ oficial nu a fost dat publicităţii după operaţiunea militară. În continuare soarta a 40 de occidentali rămâne incertă. Mai multe cancelarii occidentale cer Algeriei explicaţii după atacul de joi.

17h40: Răpitorii din Algeria cer Statelor Unite să îl elibereze pe islamistul Omar Abdel-Rahman (alias "Şeicul Orb"), aflat în detenţie în statul North Carolina, şi a unei pakistaneze închisă tot în SUA, potrivit AFP.

De origine egipteană, Omar Abdel-Rahman (supranumit "şeicul orb") a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1995, pentru un complot care viza comiterea de atentate la New York şi asasinarea fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

Aafia Siddiqui este o cercetătoare pakistaneză închisă în Statele Unite pentru că a încercat să deschidă focul spre militari americani, în 2008, în Afganistan.

"Incidentul terorist continuă", iar şeful Guvernului britanic David Cameron va prezida vineri o nouă reuniune de criză cu miniştri din domeniul securităţii, la Londra, Complexul de exploatare a gazelor In Amenas, al treilea ca marime din Algeria.anunţă Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.

15h50: Autorii luării de ostatici din SUA doresc să negocieze oprirea intervenţiei franceze în Mali şi propun eliberarea captivilor în schimbul unor deţinuţi din Statele Unite, informează AFP.

14h35 : 18 terorişti au fost ucişi, anunţă surse algeriene. Potrivit premierului britanic, armata algeriană "urmăreşte în continuare teroriştii şi caută probabil ostaticii". David Cameron a avut vineri o întrevedere cu omologul său algerian Abdelmalek Sellal.

14h00: Grupul petrolier britanic British Petroleum (BP) a anunţat că trei zboruri au părăsit Algeria joi, cu 11 dintre salariaţii săi şi alte "câteva sute" de salariaţi ai altor întreprinderi la bord, iar un al patrulea zbor este prevăzut vineri, relatează AFP.

13h50 (ora României): Un român şi doi filipinezi răpiţi în Algeria s-ar afla în siguranţă,  a anunţat compania niponă JGC,  informează Kyodo şi AFP. Cei trei sunt angajaţi ai companiei nipone. Potrivit companiei, situaţia altor 58 luaţi ostatici este în continuare necunoscută.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault

AscultăDownload

12h24: Premierul francez Jean-Marc Ayrault a confirmat că au existat victime în rândul ostaticilor după asaltul de joi, dar nu a dat nicio cifră.

12h23: Secretarul de Stat american al Apărării, Leon Panetta, dă asigurări că teroriştii nu îşi vor găsi refugiu în Algeria, în Africa de Nord sau oriunde altundeva.

12h05 : "Norvegia ar fi dorit să fie informată înainte de asalt" a explicat ministrul de externe în condiţiile în care opt norvegieni sunt în continuare daţi dispăruţi.

11h33: Autorităţile de la Paris anunţă deschiderea unei anchete în criza ostaticilor din Algeria. Din informaţiile transmise de agenţiile de presă, cetăţeni francezi s-au aflat atât în rândul ostaticilor, cât şi în rândul răpitorilor.

11h09: Potrivit televiziunii private Ennahar TV, un avion american a atrrizat vineri în Sahara algeriană pentru a-i evacua pe americanii aflaţi în complexul In Amenas.

9h00 : "S-a tras mult în reprize", a declarat vineri dimineaţa pentru postul de radio Europe1 Alexandre Berceaux, un francez, salariat al companiei CIS Catering. Berceaux se află în continuare "la baza Sonatrach de la In Amenas" şi a povestit că a rămas ascuns sub pat timp de 40 de ore, evitând astfel să fie luat ostatic în Algeria.

Teodor Baconschi, fost ministru de externe

AscultăDownload

Teodor Baconschi, fost ministru de externe la RFI: "Încă nu se ştie dacă cetăţeanul român luat ostatic a supravieţuit sau nu. Acţiunea precipitată a autorităţilor algeriene a sporit confuzia de pe teren".

7h30 : Corespondentul RFI în Algeria, Leila Berrato, transmite că în complexul In Amenas au loc negocieri cu teroriştii. Autorităţile par a încerca vineri să găsească o soluţie mai puţin sângeroasă.

7h29 : Autorităţile nipone l-au convocat pe ambasadorul algerian în în Tokyo. Doi ostatici japonezi au fost ucişi în urma atacului de joi.

7h28 : Pentru Londra, "incidentul teororist" se află încă în derulare în sud-estul Algeriei.

7h18 : Corespondentul RFI în Mali, Serge Daniel, transmite că Mokhtar Belmokhtar se află în Mali.

7h00 : Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a anunţat la postul de radio RTL că "foarte puţini francezi" se mai găsesc în complex.