Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza politica in Belgia: Leterme demisioneaza

Politicianul belgian insarcinat cu formarea unui nou guvern a demisionat, Yves Leterme ocupa aceasta functie de mai bine de cinci luni in care tara se afla in criza.

Scenariile politice belgiene se afla din nou in situatia din 10 iunie trecut, imediat dupa alegeri, situatia nu a evoluat, coalitia crestin-democrato-liberala nu poate gasi un acord privind reforma statului.

Crestin democratul flamand Yves Leterme a adresat vineri seara trei intrebari partenerilor de negociere privind aceasta reforma, liberalii francofoni au raspuns afirmativ dar nu si crestin democratii francofoni.

Leterme a fost prin urmare fost primit sâmbata de Regele belgienilor Albert II care i-a acceptat de data aceasta demisia, el se afla la a doua incercare de a parasi aceasta functie.

La inceputul saptamânii, partidele din coalitie si-au dat acordul in marea lor majoritate asupra unei note privind reforma statului si atribuirea mai multor competente Flandrei si Walloniei, principalele regiuni ale regatului.

Acordul nu a fost insa dus la bun sfârsit deoarece nationalisti flamanzi, anume partidul N-VA participant la negocieri, a exprimat incertitudini asupra textului.

Crestin democratii si liberalii, flamanzi si francofoni, nu au putut astfel relua negocierile intrerupte de mai multe saptamâni iar acum Yves Leterme are certitudinea ca o reforma a statului nu poate fi facuta.

Criza politica in Belgia s-a adâncit progresiv de la alegerile din 10 iunie si pâna astazi, ea are la baza problema lingvistica ca si dorinta de autonomie sporita a Flandrei, in consecinta tara nu are un guvern nou de mai bine de cinci luni, afacerile curente se afla in grija fostului guvern de coalitie condus de liberalul flamand Guy Verhofstadt.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles