Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza politica in Ungaria - liberalii şi-au retras toţi miniştrii şi secretarii de stat din Guvern

200804-3879.gif

Criza politica in Ungaria - liberalii şi-au retras toţi miniştrii şi secretarii de stat din Guvern

Coaliţia de guvernare - social-libera - din Ungaria a fost destrămată. Motivul oficial a fost demiterea de către premierul Ferenc Gyurcsany a ministrului sănătăţii, însă cauzele divorţului dinte cele două partide este mai profundă. Totusi democratii liberali vor sustine reformele Guvernului socialist.

Liberalii au denunţat acordul de coaliţie cu socialiştii pe motivul diluării, al revizuirii - spun ei - cu compromisuri grave a programului comun de reforme, reforme vizând concomitent reducerea deficitului public şi restructurarea marilor sisteme de redistribuţie bugetară - sănătate, învăţământ, pensii etc. - sisteme generatoare ale marilor deficite. Esenţa reformelor: o mai mare contribuţie a populaţiei şi mai ales a capitalului privat şi reducerea finanţărilor din bugetul de stat.

Eşecul usturător al guvernului la referendumul privind anularea taxelor pentru consultaţia medicală, spitalizare şi înscrierea la universitate iniţiat de către opoziţie, căderea liberă în sondaje a popularităţii guvernului şi mai ales a premierului a produs panică printre socialişti, care l-au supus la o presiune puternică pe premier şi s-au revoltat contra liberalilor, principalii adepţi ai reformelor radicale.

Ferenc Gyurcsany până la urmă, se pare, a cedat în direcţia moderării şi revizuirii parţiale a reformelor, mai ales a reformei sistemului sanitar, implicând o participare de 49% a capitalului privat în casele de asigurări medicale.

Reacţia liberalilor a fost promptă: şi-au retras toţi miniştrii şi secretarii de stat din guvern. Totodată au accentuat că nu vor alegeri anticipate, ci vor sprijini în parlament guvernul monocolor socialist, dar, precum liderii liberali o subliniază, într-un mod condiţionat şi selectiv, în măsura în care programul de asanare bugetară şi reformă structurală este continuat şi nu abandonat.

Budapesta, Laszlo Bihari

4/02/2008;12.10h