Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Croaţia a declarat război crimei organizate

200810-7537.png

Croaţia a declarat război crimei organizate

Asasinarea ziariştilor Ivo Pukanici şi Niko Franici de la săptămânalul croat ,,Naţional", a tras semnalul de alarmă pentru începutul luptei hotărâte împotriva mafiei şi crimei organizate.

Croaţia se confrută de mai mult timp cu adevărate serii de omoruri înspatele cărora se ascund tot felul de afaceri ilicite.

Asasinarea ziariştilor Ivo Pukanici şi Niko Franici de la săptămânalul croat ,,Naţional", a tras semnalul de alarmă pentru începutul luptei hotărâte împotriva mafiei şi crimei organizate. Croaţia se confrută de mai mult timp cu adevărate serii de omoruri înspatele cărora se ascund tot felul de afaceri ilicite.

Statistica arată că anul trecut au avut loc 216 de asemenea omoruri iar anul acesta în primele nouă luni 151, dintre care trei în luna octombrie.

Săptămânalul croat ,,Globus", la care cândva lucra şi Ivo Pukanici arată că în Croaţia crima organizată a evoluat în trei faze. Prima a fost faza războiului şi a conducerii Tugiman. Luptând pentru independenţă, regimul Tugiman, scrie „Globus", s-a sprijinit pe tot felul de oameni. Statul însă a reuşit să controleze mafia. În regimul socialistului Ivica Racian, structurile mafiote au reuşit să legalizeze afacerile ilicite şi să se apropie de instituţiile statului. Actualul guvern a permis ca hoţii să devină oameni respectaţi, dar se pare că încă nu au fost achitate toate notele de plată în rândurile noilor îmbogăţiţi.

Cetăţenii croaţi au pierdut orice răbdare după ce la 7 octombrie, în plină zi, în centrul Zagrebului, a fost împuşcată Ivana Hodac, de 26 de ani. Unica ei legatură cu crima organizată era că a fost fica lui Zvonimir Hodac, avocatul apărării în câteva afaceri care au zguduit ţara.

Ivo Pukanici a fost unul din ziariştii care a deţinut multe date despre structurile mafiote. Pukanici a scris primul despre contrabanda cu ţigarete la fabrica croată din Rovini şi a arătat că mafia balcanică colaborează mai bine decât politicienii.

În seria de articole publicate a apostrofat afaceriştii sârbi dintre care unii deja sunt sub anchetă. În acest context i-a amintit şi pe colaboratorii apropiaţi ai premierului muntenegrean Milo Giucanovici. Nu încape nici o îndoială că Pukanici i-a iritat pe mulţi dintre noii îmbogăţiţi şi de aceea, astăzi 27 octombrie, la Zagreb, se găsesc şi reprezentanţii poliţiilor din Serbia, Bulgaria, Bosnia şi Hertegovina.

Consiliul croat pentru securitate naţională a decis ca toate structurile statului de drept să înceapă imediat o luptă hotărâtă împotriva crimei organizate.

Lucrul acesta l-a cerut de la premierul Ivo Sanader şi Biselul, avertizându-l că în Europa nu se poate intra cu instituţii controlate de mafie.

Serbia; Petar Tomici

27/10/2008; 9h00