Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Croaţia: Şcoala de partid devine proprietatea bisericii catolice

centrul-memorial-kumrovet.jpg

Centrul memorial Kumrovet

Tranziţia cunoaşte tot felul de absurdităţi. Prim-ministrul croat Iadranka Kosor a oferit bisericii catolice clădirea fostei şcoli politice a Ligii Comuniştilor din Iugoslavia şi Căminul memorial din localitatea Kumrovec, satul de naştere a lui Iosip Broz Tito. Logica poate fi următoarea: când ei au fost la putere, comuniştii au confiscat clădirile şi latifundiile bisericii catolice. Astăzi, biserica a devenit stâlpul noii democraţii, iar pentru bunurile irecuperabile poate primi drept recompensă proprietatea comuniştilor.

Ştirea despre o asemenea înţelegere dintre premierul Kosor şi cardinalul croat Iosip Bozanic a străbătut fulgerător întreg spaţiul ex-iugoslav, devenind tema numeroaselor comentarii în presa de miercuri. Prima întrebare care şi-o pun toţi autorii este: ce a determinat-o pe Iadranka Kosor ca, la numai o lună distanţă de alegerile parlamentare să ia o asemenea hotărâre. Fostul ambasador croat la Vatican, Ivica Maştruka, apreciază gestul d-nei Kosor drept corupţie politică. După dizolvarea Parlamentului, guvernul rămâne doar un instrument tehnic, fără dreptul de a semna documente cu importanţă de durată, menţionează Maştruka.

Plecând de la această constatare, cotidienele de la Zagreb Ziarul de dimineaţă şi Foaia de seară scriu că Iadranca Kosor încearcă să angajeze biserica în campania electorală. Partidul pe care îl conduce Comunitatea Democrată Croată sau HDZ se află sub lovitura directă a procesului împotriva fostului premier Ivo Sanader, acuzat de corupţie. Ancheta penală derulată până în prezent indică că acuzatul s-ar fi folosit de poziţia deţinută pentru a crea fonduri negre necesare HDZ-ului. Din acest motiv, tribunalul a preluat provizoriu sediul partidului HDZ din Zagreb şi a blocat mai multe fonduri ale acestei formaţii politice întemeietoare a Croaţiei independente.

Pusă la zid, politic, Iadranka Kosor a decis să obţină sprijinul bisericii promiţând restituirea averii din fosta proprietate comunistă, actualmente în grija statului. În Croaţia deja s-a statornicit obiceiul ca, în preajma alegerilor, biserica să cheme cetăţenii să voteze după propria conştiinţă, dar să ţină cont de sfânta credinţă, adică să voteze cu partidele care respectă familia, biserica, care nu tolerează eutanasia, avorturile şi alte comportări potrivnice credinţei. Comentatorii croaţi apreciază că şi cardinalul Bozanic a înţeles că este poate momentul să ia ce i se oferă. La următoarele alegeri, convocate pe 4 decembrie, este aproape sigură victoria forţelor de stânga, care vor ţine mai puţin cont de doleanţele bisericii.

Şcoala politică de la Kumroveţ poate fi folosită pentru activităţi pastorale şi, în ultimă instanţă, şi ca obiect turistic. După destrămarea Iugoslaviei, şcoala pentru instruirea înalţilor demnitari de stat şi de partid a adăpostit refugiaţii de război din Vukovar. Cei mai supăraţi pe intenţiile d-nei Kosor sunt acum foştii lupători antifascişti, în frunte cu Stipe Mesic. Fostul preşedinte croat Mesic critică deja de mai mult timp poziţia anticomunistă şi profund naţionalistă a premierei Iadranka Kosor.