Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Croaţii decid dacă vor în UE

croatii-sunt-invitati-2012-sa-spuna-vor-sa-uniunea-europeana-foto-reuters.jpg

Croaţii sunt invitaţi în 2012 să spună dacă vor să intre în Uniunea Europeană. Foto: Reuters

Croaţii sunt invitaţi în 2012 să spună dacă vor să intre în Uniunea Europeană, după ce Bruxelles-ul a dat la sfârşitul lui 2011 undă verde aderării Croaţiei în 2013.

Croaţii se pregătesc pentru ceea ce premierul Zoran Milanovici numea "decizia mileniului" pentru această ţară. Noul Guvern a accelerat pregătirile pentru organizarea referendumului în cadrul căruia croaţii vor fi invitaţi să se pronunţe asupra aderării ţării la Uniunea Europeană. “Noi considerăm că aderarea la UE este o decizie bună", a declarat Zoran Milanovici.

Premierul croat a mai dat asigurări că referendumul - primul după cel din 1991, privind independenţa ţării - va fi pregătit "în mod exemplar". Dacă referendumul va fi un succes, Croaţia are şanse mari ca în 2013 să devină cel de-al 28-lea stat membru.

Prin urmare, 9 decembrie 2011 a fost o zi istorică pentru croaţi. Atunci a fost semnat la Bruxelles tratatul de aderare, Croaţia urmând să devină membru în iulie 2013. Momentul semnării tratatului a fost primit la Zagreb cu multă bucurie, cea mai mare parte a populaţiei îmbrăţişând ideeea. Au fost însă şi proteste: câteva sute de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea. Protestatarii consideră că, odată cu aderarea, Croaţia îşi pierde independenţa.

În afară de rezultatul favorabil al referendumului, Tratatul pentru aderarea Croaţiei la UE trebuie ratificat de toate dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Până atunci însă, Croaţia are de înfruntat propria situaţie economică. Noul premier, Zoran Milanovici, lider al Partidului Social-Democrat, vorbea la sfârşitul lunii decembrie, înaintea votului de învestitură, despre situaţia economică “periculoasă” a ţării.

Coaliţia de centru-stânga aflată la putere s-a angajat să diminueze cheltuielile publice şi să adopte un plan de austeritate.

 
Andreea Orosz, Magazin European: Croaţii decid dacă vor în Uniunea Europeană