Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Croaţii îşi hotărăsc viitorul

Zi extrem de importantă pentru Croaţia, acolo unde cetăţenii cu drept de vot se prezintă la urne duminică, 23 ianuarie, în cadrul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Susţinătorii integrării, care au nevoie de o majoritate simplă pentru a se impune, ar urma să câştige conform ultimelor sondaje cu 55-60 la sută din voturi. Totuşi, sâmbătă, aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv veterani de război, au protestat în Zagreb împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Alegătorii ar urma să aprobe aderarea la UE în pofida reticenţelor alimentate de criza din zona euro, permiţând astfel ţării lor să devină în 2013 cel de-al 28-lea stat membru al blocului comunitar.
"Veţi lua una dintre cele mai importante decizii din istoria Croaţiei", a declarat vineri preşedintele Ivo Josipovici, un fervent apărător al integrării.
Biserica Catolică, deosebit de influentă în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, şi Parlamentul s-au alăturat susţinătorilor.
Fostă republică iugoslavă, Croaţia şi-a proclamat independenţa în 1991, un demers urmat de un război de patru ani cu rebelii sârbi, care s-a soldat cu 20.000 de morţi.
Entuziasmul proeuropean, care a urcat până la 80 la sută în sondaje în 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011), din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, a cărui intransigenţă era adesea percepută drept şantaj, dar în special din cauza crizei economice care afectează UE.
Dacă integrarea va fi aprobată, Tratatul de aderare pe care Croaţia l-a semnat în decembrie va trebui să fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, decizie care va confirma integrarea sa în blocul european la 1 iulie 2013.

Proteste violente la Zagreb

Cu doar o zi înaintea referendumului la care croaţii sunt chemaţi pentru a decide daca vor sau nu în UE, aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv veterani de război, au protestat în Zagreb faţă de aderarea la Uniunea Europeană.
Mai multe incidente au fost semnalate, iar câteva persoane au fost rănite în confruntările cu forţele de ordine. Trei manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie.
Făcând campanie în favoarea integrării în UE, ministrul croat de Externe, Vesna Pusici, a declarat că este "aproape o problemă de viaţă şi de moarte".