Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila, mandat scurt, dar plin de controverse

cseke-attila-mandat-scurt-dar-plin-controverse.jpg

Cseke Attila şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, joi, 4 august.

Mandatul ministrului demisionar al Sănătăţii, Cseke Attila, început în decembrie 2009, nu a fost lipsit de controverse. Ce realizări a avut şi ce critici i-au fost aduse în ultimii doi ani?

Cseke Atilla, care şi-a dat demisia joi, 4 august şi-a început mandatul de ministru al Sănătăţii vorbind despre nevoia reformelor în sistemul sanitar şi a plecat de la conducerea ministerului pe fondul unei crize din ce în ce mai adânci.

În timpul mandatului său, subfinanţarea sistemului a continuat, subfinanţare acuzată şi resimţită mai cu seamă de medici şi pacienţi. Anul trecut, bugetul alocat Sănătăţii s-a terminat în vară, aşa că spitalele au asigurat minimum de servicii, multe dintre ele contra cost.

Un conflict mocnit între minister-Casa Asigurărilor şi medicii de familie a dus la prima grevă a doctorilor. Neînţelegerile au vizat contractul-cadru, iar medicii au acuzat tocmai lipsa de comunicare a ministerului şi Casei.

 

Comasare controversată a spitalelor, în mandatul lui Cseke Attila

 

Poate cel mai controversat moment al mandatului ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, a fost desfiinţarea şi comasarea a peste o sută de spitale din ţară. Decizia a stârnit conflicte noi între medici şi minister, dar şi proteste ale pacienţilor. Mai multe cazuri de deces au fost puse pe seama acestei măsuri, iar Alianţa Pacienţilor a anunţat că va da Ministerul şi Casa în judecată.

O lipsă de comunicare a existat nu numai între Ministerul Sănătăţii şi cel al Finanţelor, despre care vorbeşte acum Cseke Attila, ci şi între Minister şi Casa Asigurărilor. Chiar în iunie, Ministerul a respins noile criterii de internare în spital, propuse de CNAS, cu doar o zi înainte de presupusa intrare în vigoare.

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Cseke Attila şi preşedintele CNAS au fost criticaţi repetat de asociaţiile pacienţilor cronici, care au rămas repetat fără medicamente, din cauza unor probleme în sistemul de achiziţie şi distribuire a medicamentelor.

 

Cseke Attila şi coplata

 

Două proiecte care au adus deopotrivă critici şi laude ministrului Sănătăţii Cseke Attila sunt introducerea coplăţii în sistemul medical (adică plata unei părţi a serviciilor medicale) şi introducerea cardului naţional de sănătate. Ambele sunt parte a reformei sanitare. Atât coplata, cât şi cardul de sănătate ar putea asigura mai buna monitorizare a pacienţilor, dar toate termenele de implementare a sistemului au fost pe rând amânate. Ultimul e ianuarie 2012.

Pe fondul subfinanţării şi în încercarea disperată de a aduna fonduri la buget, Ministerul Sănătăţii a avizat anul trecut un alt proiect controversat: verificarea cu Poliţia, acasă, a pacienţilor aflaţi în concediu medical. Cei care nu erau găsiţi la domiciliu erau amendaţi.