Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ar putea fi salvată Atena de la dezastru?

cum-ar-putea-fi-salvata-atena-dezastru.jpg

Cum ar putea fi salvată Atena de la dezastru? Photo:rfi.fr

Riscul unui faliment financiar al Greciei este joi primul titlu în numeroase cotidiene franceze, în timp ce preşedintele Nicolas Sarkozy încearcă să-i mobilizeze din nou pe europeni pentru salvarea Atenei de la dezastru. Ïn acest context revine întrebarea pe care şi-o pun, mai în glumă mai în serios, unii comentatori şi analişti fie în presa franceză, fie pe platourile de televiziune unde au loc dezbateri legate de multiplele crize actuale.

Cum de a fost primită Grecia în Uniunea Europeană?”

Întrebarea este oarecum răutăcioasă, dar destinată să amintească opiniei publice faptul că principalul avocat al integrării Greciei în Uniunea Europeană a fost preşedintele francez Valéry Giscard d’Estaing.

După perioada de dictatură militară dintre 1967 şi 1974, Grecia a devenit un fel de El-Dorado al turismului european iar situaţia economică a ţării s-a îmbunătăţit în mod spectaculos.

În mod natural, Grecia a bătut la poarta Uniunii Europene iar Valéry Giscard d’Estaing, extrem de pasionat de literatura, filozofia şi civilizaţia Greciei antice, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a facilita intarea ţării în familia europeană în 1981. De unde şi comentariile, tot răutăcioase, ale comentatorilor evocaţi mai sus: dacă Valéry Giscard d’Estaing nu ar fi fost atât de fascinat de cultura Greciei antice, poate că Europa n-ar fi avut azi atâtea probleme cu Grecia.

Poate că ar fi lăsat-o să se pregătească mai serios în vederea integrării şi să-şi consolideze mai mult aparatul administrativ şi mai ales funcţionarea corectă a instituţiilor de stat, începând cu încasarea impozitelor.

Alţii merg mai departe cu analiza şi spun: bine, hai să admitem că Grecia este totuşi leagănul civilizaţiei europene, că acolo s-a născut democraţia şi alte multe fundamente morale, estetice şi filozofice ale Europei.

Deci trebuia primită în comunitatea europeană. Dar de ce trebuia primită şi în zona euro în 2001? Toată lumea ştia, la acea oră, că economia greacă era una dintre cele mai slabe din Europa.

Şi totuşi, liderii de atunci ai Uniunii, împreună cu marile instituţii bancare, au închis ochii participând de fapt la redactarea unui fals certificat de bună purtare pentru Atena. O minciună construită deci în comun, iar buba s-a spart în 2008. Între timp, Grecia s-a trezit în situaţia de a renunţa treptat la suveranitatea ei.

 

Grecia trebuie salvată cu orice preţ

 

Cotidianul LIBERATION scrie joi pe prima pagină “Grecia este de vânzare”. Pusă sub perfuzia ajutoarelor financiare, ea este de fapt sub tutelă economică. Să nu fim naivi, dă de înţeles editorialistul cotidianului, cei care conduc Grecia în acest moment sunt Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Guvernul de la Atena nu are de ales decât să respecte “foaia de parcurs” dictată de Bruxelles şi de marile instituţii financiare.

Întreaga presă franceză mai pune accentul pe faptul că întregul stat grec trebuie reconstruit de la bază până la vârf. Planurile de austeritate, privatizările masive şi reformele administrative sunt impuse acum practic din exterior ţării care a inventat democraţia.

Şi chiar dacă "demosul", adică poporul grec, iese în stradă şi se simte umilit şi trădat, deposedat de suveranitate şi de demnitate, nimic nu e de făcut.

La Atena unele voci cer ieşirea Greciei atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, astfel încât ţara să-şi poată regăsi independenţa şi să o poată porni de la zero.

Europenii se tem însă că un asemenea scenariu ar fi catastrofal pentru întreaga zonă euro şi chiar pentru Uniunea Europeană care s-ar vedea în situaţia de a reporni de la zero.

De unde şi acest slogan care apare sub formă de titlu astăzi pe prima pagină a ziarului de după-amiază, LE MONDE: “Grecia trebuie salvată cu orice preţ”.

Inutil de adăugat că acest enunţ ascunde un al doilea, nescris: pentru că în felul acesta Europa însăşi se va salva.

 
Matei Vişniec: Cum ar putea fi salvată Atena de la dezastru?