Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum decurge pentru DSK o zi în penitenciar

cum-decurge-dsk-o-zi-penitenciar.jpg

Aproximativ 14 000 de deţinuţi se află la Rikers Island, închisoarea unde se află DSK.NY Daily News via Getty Images

Dominique Strauss-Kahn rămâne sub supraveghere anti-suicid în închisoarea Rikers Island. Măsura presupune verificarea celulei în care este încarcerat şeful FMI la fiecare sfert de oră. Dominique Strauss- Kahn îşi petrece cea mai mare parte a timpului într-o celulă de 12mp. Cum decurge însă pentru DSK o zi în penitenciar?

Este singura celulă ocupată din aripa de vest a închisorii, folosită de obicei pentru încarcerarea infractorilor suferinzi de boli contagioase, dar şi a celor aflaţi în custodia poliţiei. Deşteptarea e la ora 6.  

Şeful FMI are dreptul  la o oră de plimbare  pe zi, cum însă deţinuţii sunt scoşi la plimbare pe rând, DSK nu are contact cu alţi prizonieri. Deţinutul ia masa de asemenea în singurătate absolută.

Meniul de marţi al închisorii a oferite cereale şi fructe la micul dejun, chilli de legume, fasole verde, orez, morcovi şi salată de ţelină la prânz şi chifteluţe cu tăiţei şi varză călită la cină. Directorul FMI poate să primească trei vizite pe săptămână, indiferent dacă acestea vor fi efectuate de avocatul sau doctorul lui.

Dacă îşi doreşte obiecte de toaletă, gustări sau să dea telefoane personale, trebuie să plătească pentru toate acestea  depunând bani în conturile împuterniciţilor săi.

Dominique Strauss-Kahn urmează să fie prezentat din nou în faţa instanţei vineri, iar atunci avocaţii săi ar putea cere din nou eliberarea pe cauţiune. Între timp, pe plan extern, tot mai multe voci sugerează că Dominique Strauss-Kahn ar trebui să demisioneze din fruntea FMI.

Oficiali din China şi Brazilia sugerează că următorul director general al FMI ar trebui să provină din afara Europei.Toţi cei zece directori pe care i-a avut FMI de la înfiinţare, în 1954, au fost europeni, iar dintre ei, patru au fost francezi. Regula nescrisă care funcţionează este că directorul FMI să fie european, în timp ce directorul Băncii Mondiale este american

Reamintim, directorul FMI a fost arestat sâmbătă la New York. 7 acuzaţii i se aduc, printre care agresiune sexuală , tentativă de viol şi sechestrare de persoană.