Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum va influenţa revenirea lui Putin relaţia Kremlin-Chişinău?

cum-va-influenta-revenirea-putin-relatia-kremlin-chisinau.jpg

Partizanii lui Vladimir Putin au ieşit în stradă (Foto: Reuters/Mikhail Voskresensky)

Aproape 90% dintre cetăţenii ruşi din Republica Moldova care au mers duminică la vot l-au ales pe Vladimir Putin pentru postul de preşedinte al Federaţiei Ruse. La secţiile de vot deschise pe teritoriul Republicii Moldova s-au prezentat peste 55 de mii de alegători din cei 150 de mii cu drept de vot. În ce măsură relaţiile dintre cele două state se vor schimba după scrutinul de duminică?

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Directorul de programe la Asociaţia de Politică Externă(APE), Radu Vrabie, susţine că politica promovată de Kremlin în raport cu Republica Moldova va rămâne aceeaşi, doar că accentele ar putea deveni mai dure, iar anumite iniţiative ar putea intra in impas. "Prin intermediul noii administraţii de la Tiraspol, Rusia va dori să obţină mai multe concesii", a menţionat Radu Vrabie.

În opinia lui, soluţionarea problemei transnistrene va continua în aceeaşi manieră, doar că actuala conducere a autoproclamatei republici nistrene va pune acum mai multe condiţii. "Rusia va insista ca părţile implicate în conflict, adică Chişinăul şi Tiraspolul să fie egale în negocierile în formatul 5+2. Acest lucru este însă inacceptabil la Chişinău", spune Vrabie. Totodată, Republica Moldova va continua dialogul deschis cu Uniunea Europeană, pe fundalul relaţiilor bune cu UE şi Rusia, a mai subliniat expertul.

Analistul politic Corneliu Ciurea crede că starea de incertitudine în relaţiile dintre cele două ţări va persista. Rusia ar accepta o rezolvare a problemei transnistrene doar dacă Republica Moldova va trece în totalitate sub protecţia Moscovei. "Kremlinul nu va avea capacitatea să atragă Moldova de partea sa. Ţara noastră va juca la doua mese. Cu Vladimir Putin la putere, Republica Moldova rămâne ca stat care cere gaz de la ruşi, dar cu aspiraţii pro-europene", a conchis Ciurea.

La scrutinul prezidenţial din 4 martie, cele mai multe secţii de vot, în afara Rusiei, au fost deschise în Transnistria (24), fapt criticat de autorităţile de la Chişinău. Ministerul moldovean de Externe a calificat aceste acţiuni drept neprieteneşti, care trezesc îngrijorare şi nu corespund bunelor relaţii stabilite între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.