Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituţională, bombardată cu sesizări

justitie-ciocan-balanta.jpg

Curtea Constituţională decide în privinţa OUG 50, legii salarizării şi legii educaţiei.

Zi plină marţi, 28 decembrie, la Curtea Constituţională : instanţa se pronunţă atât cu privire la Ordonanţa 50, privind creditele populaţiei, cât şi în ceea ce priveşte legea salarizării unice şi legea educaţiei. Toate cele trei sesizări au fost făcute de Opoziţie pe chestiuni procedurale.

Liberalii susţin în sesizarea referitoarea la Ordonanţa 50 că nu a fost respectată procedura de legiferare, încălcându-se totodată jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

PNL susţine că în cadrul dezbaterilor parlamentare pe Ordonanta 50, amendamentul potrivit căruia textul se va aplica neretroactiv, adică doar pentru creditele noi ar fi trebuit depus şi la Senat, nu doar la Camera Deputaţilor, "lucru neglijat de actuala majoritate".

În acest fel, explică liberalii, a fost încălcat principiul bicameralismului consacrat de Constituţie. În opinia PNL, legea "exprimă exclusiv voinţa parlamentarilor puterii, care nu au servit nici o secundă interesele a 4,5 milioane de români afectaţi de această lege, ci interesele meschine ale unor instituţii bancare".

Tot marţi, Curtea Constituţională judecă sesizările privind legea salarizării unice şi legea educaţiei. Liberalii susţin că Guvernul nu-şi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege oricând, oricum şi în orice condiţii, Executivul neputându-se substitui Parlamentului în activitatea de legiferare.

În privinţa legii educaţiei, au fost mai multe sesizări, ale PNL, PSD, dar şi ale preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Acestea se referă în special la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, la autonomia universitară, la incompatibilităţile impuse rectorilor şi la modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional, despre care semnatarii afirmă că ar institui o naţionalizare.