Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituţională dă dreptate USL în privinţa suspendării

curtea-constitutionala-da-dreptate-usl-privinta-suspendarii.jpg

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este constituţională, potrivit Curţii Constituţionale.

Procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu respectă Constituţia. Aşa a stabilit luni seară Curtea Constituţională. Pe de altă parte, instanţa a respins sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor. În fine, CC a stabilit că actul normativ care împiedică instanţa să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului este neconstituţional.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, este preşedinte interimar al României, a decis Curtea Constituţională. Magistraţii au stabilit că procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

"Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului şi Guvernului", precizează instanţa.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a decis că înlocuirea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga de la şefia Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului este constituţională.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Curtea.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a stabilit că actul normativ prin care CC nu se mai poate pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului este neconstituţional.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru", se arată într-un comunicat al CC.

Curtea Constituţională dezbate marţi sesizările PDL privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului şi de neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul Afacerilor europene.

Parlamentul l-a revocat pe 3 iulie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu (fost preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD). PDL a anunţat că atacă la CC decizia.