Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curtea Constituţională a decis: Traian Băsescu merge la Bruxelles. Victor Ponta nu renunţă

curtea-constitutionala-decis-traian-basescu-merge-bruxelles-victor-ponta-nu-renunta.jpg

Curtea Constituţională i-a dat dreptate preşedintelui în conflictul cu premierul.

Preşedintele Traian Băsescu reprezintă România la Consiliul European de la Bruxelles. Aşa a stabilit miercuri Curtea Constituţională, care i-a dat dreptate liderului de la Cotroceni în disputa acestuia cu premierul Victor Ponta.

Curtea Constituţională a decis cu majoritate de voturi că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedinte, în mod expres, prim-ministrului.

Iată fragmentul esenţial din comunicatul Curţii Constituţionale: "În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru".

 

Victor Ponta merge şi el la Consiliul European de la Bruxelles

 

Imediat după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge joi la Consiliul European de la Bruxelles, în baza mandatului dat de Parlament.

Premierul a spus că în opinia sa, preşedintele Traian Băsescu nu va merge la Bruxelles. "Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României", afirmă Victor Ponta. Premierul a precizat că "evident" va merge, joi, la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta mai spune că "preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în CC, care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele". "Din păcate, acea majoritate din Curtea Constituţională care aparţine lui Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal", declară Victor Ponta.

 
Profesorul Adrian Ivan, doctor in relatţii internaţionale în dialog cu Anca Năstase