Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituţională lasă Opoziţia cu mâna goală

justitie-statuie-balanta.jpg

Curtea Constituţională, bombardată de sesizări

Legea bugetului de stat pe anul 2011 este constituţională. Aşa a decis Curtea Constituţională, marţi, 28 decembrie. Instanţa a mai respins sesizarea PNL privind legea salarizării, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Curtea a respins şi sesizarea în privinţa OUG 50 privind creditele. În fine, Curtea Constituţională a amânat decizia privind legea educaţiei.

Instanţa a analizat o sesizare depusă joia trecută de deputaţii liberali. PNL a invocat "caracterul ilegal şi neconstituţional" al legii bugetului.

"Guvernul are obligaţia să transmită Parlamentului proiectul de buget până la data de 15 octombrie (Guvernul a sesizat Parlamentul la data de 6 decembrie 2010 cu acest proiect). Nesocotirea de către Executiv a acestui termen imperativ implică disfuncţionalităţi grave în procesul de analiză şi dezbatere democratică a proiectului de buget. Prin faptul că bugetul a fost depus cu o întârziere de aproape două luni la Parlament, timpul alocat dezbaterilor a fost comprimat, ceea ce a condus la limitarea prerogativelor Parlamentului, cenzurându-se implicit astfel expresia voinţei alegatorilor în Legislativ", se arăta într-un comunicat al liberalilor.

Curtea Constituţională a mai respins, marţi, sesizarea parlamentarilor PNL, privind legea salarizării unitare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Senatorii liberali au susţinut că Executivul nu-şi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege oricând, oricum şi în orice condiţii, Guvernul neputându-se substitui Parlamentului în activitatea de legiferare.

Curtea Constituţională a respins şi sesizarea PNL în privinţa Ordonanţei de Urgenţă 50 privind creditele pentru consumatori. Liberalii au făcut trimitere la articolul 61, alineat 2, din Constituţie, potrivit căruia "Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat". Ei au susţinut că în cadrul dezbaterilor parlamentare, orice amendament depus în Camera Deputaţilor ar fi trebuit depus şi la Senat, pentru ca şi această Cameră să aibă dreptul să se pronunţe asupra lui, "lucru neglijat de actuala majoritate".

În fine, Curtea Constituţională a amânat pentru data de 4 ianuarie decizia privind legea educaţiei.

Deputaţii Opoziţiei au invocat mai multe articole din lege, care ar încălca legea fundamentală. Cele mai multe se referă la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, autonomia universitară şi incompatibilităţile impuse rectorilor.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, legea bugetului de stat pe 2011, cea a salarizării unitare respectiv legea cadru a salarizării unitare dar şi legea privind aprobarea ordonanţei 50/2010, anunţă Administraţia Prezidenţială.