Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituţională, un Big Brother care cenzurează tot

curtea-constitutionala-logo.jpg

Curtea Constituţională, actor important pe scena politică, socială şi economică

"Constituţia din 2003 a născut un monstru legislativ", spune la RFI liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, despre Curtea Constituţională, pe care o compară cu un "Big Brother", care cenzurează tot. "Văd posibilă o alianţă PNL-PSD la tribunal. Ce-ar fi aşa de extraordinar ?", declară pe de altă parte senatorul liberal, care precizează că în ceea ce-l priveşte, este o discuţie strict teoretică.

Despre Curtea Constituţională : "Constituţia din 2003, care este valabilă şi astăzi a născut un monstru legislativ, care se află deasupra Guvernului, deasupra Parlamentului, deasupra tuturor, este a treia Cameră legislativă şi cea mai importantă. Una dintre principalele modificări pentru viitoarea Constituţie trebuie să fie cea referitoare la Curtea Constituţională, care este inadmisibil să judece pentru absolut orice fel de speţă, inclusiv pentru speţe economice, anumite decizii ale Parlamentului, în primul rând sau ale Guvernului, în al doilea rând. Este un fel de Big Brother sau mai mult decât un Big Brother, care cenzurează absolut toate deciziile din această ţară şi nu este în regulă, cu atât mai mult cu cât membrii aceia sunt numiţi de partidele politice şi n-au decât o independenţă mai mult sau mai puţin relativă".

Despre dialogul politic : "Un dialog politic între Putere şi Opoziţie, între partidele de la Putere şi partidele din Opoziţie trebuie să existe. Acest dialog nu există şi toată viaţa politică şi viaţa socială şi viaţa economică, toate au de suferit. Dacă este să căutăm totuşi vinovaţi, vom găsi, poate, nişte vinovaţi mai mici şi un vinovat mai mare. Vinovatul mai mare este un personaj comun, se numeşte Băsescu-PDL şi a întrerupt acest dialog politic atât de necesar pentru o viaţă politică firească şi democratică. Nu înseamnă că în urma acestui dialog politic, partidele de la Putere şi cele din Opoziţie vor juca hora unirii.Dar un dialog politic natural, neinstituţionalizat trebuie să existe".

Despre o eventuală alianţă cu PSD, înregistrată la tribunal : "Dacă văd posibilă o alianţă politică la tribunal ? Da. În fond, ce-ar fi aşa de extraordinar ? În România am văzut lucruri încă şi mai spectaculoase. Este o discuţie strict teoretică cu mine. Sigur că între PNL şi PSD există diferenţe doctrinare, ideologice, istorice, dacă vreţi. Aceasta este o realitate, dar o altă realitate este şi comportamentul politic al actualei Puteri. În măsura în care actuala Putere dă din ce în ce mai multe exemple de acaparare nelegală, neconstituţională, absurdă a întregii puteri, sigur că trebuie să te gândeşti la o anumită strategie. În momentul în care Opoziţia este ameninţată cu zdrobirea ei, sigur că în mod instinctual, trebuie să se gândească la anumite soluţii".

 
Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior