Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloş: “Politica agricolă nu trebuie lăsată doar pe mâna Guvernului”

ciolos.jpg

Dacian Cioloş: “Politica agricolă nu trebuie lăsată doar pe mâna Guvernului”

Aflat în România, comisarul european pentru Agricultură, Dacian  Cioloş, a dat câteva sfaturi autorităţilor române pentru a beneficia de pe urma Politicii Agricole Comune Europene. Comisarul a propus înfiinţarea unor Camere Agricole care să ajute agricultorii prin consultanţă şi să dea continuitate politicilor adoptate de România în domeniul agriculturii. Comisarul a participat, alături de ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture”.

Comisarul Dacian Cioloş i-a sfătuit pe români să gândească cu câţiva paşi înainte în ceea ce priveşte politica agricolă europeană. În primul rând, să aibă o abordare regională. El spune că România ar putea introduce din 2014 plăţile directe pe hectar care să fie diferenţiate pe regiuni.

"Noi suntem obişnuiţi, pentru că aşa a început sistemul acesta de la aderare, cu plăţi directe la hectar. Cât hectare ai, se calculează suma la hectar, care e aceeaşi în toată România. Există state membre, şi România poate avea abordarea aceasta din 2014, care au plăţi directe calculate la nivel regional. Deci, în anumite regiuni ai anumite condiţii, poate mai nefavorabile, şi dacă vrei să susţii agricultura poate că trebuie să dai mai mult în anumite regiuni decât în altele unde preţul de pe piaţă poate să compenseze eventuale plăţi directe mai scăzute şi să nu se simtă în veniturile agricultorului. Şi atunci direcţionezi cumva într-o anumită perioadă anumite regiuni, anumite structuri de producţie, anumite sectoare", a declarat Cioloş, comisarul european pentru agricultură.

Franţa, Italia şi Germania sunt mereu prezente la discuţii şi au o abordare regională. Discut cu ei până la detaliu de la regiune la regiune. În noile state membre ale Uniunii, există mai puţin această abordare. Lumea aşteaptă să vină comisarul să le spună ce să facă. Nu îmi pot asuma această responsabilitate, spune Dacian Cioloş.

Politica agricolă nu trebuie lăsată doar pe mâna Ministerului Agriculturii sau a Guvernului. Trebuie schimbată perspectiva asupra sectorului. E nevoie de consolidarea instituţională şi aici mă refer la profesia agricolă. Aici este extrem de importantă crearea camerelor agricole.

 În acest fel, fermierii ar putea primi bani de consultanţă....Camerele agricole ar putea beneficia în consolidarea lor de finanţare din programul de dezvoltare rurală, pentru că am prevăzut expres anumtie măsuri prin progr de dezvol rur prin care agricultorii vor avcea dreptul la o susţinmere financiară pentru consultanţă, pentru a realiza proiecte de dezvoltare. Ministerul poate chiar decide ca aceste fonduri să se îndrepte către Camere şi acestea să acorde consultanţă agricultorilor.

De asemenea, Dacian Cioloş, care deţine portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană, a explicat că e important ca România să cunoască şi pieţele din afara Uniunii Europene. În acest fel ar putea recupera pieţe pe care le-a pierdut. Românii trebuie să se uite aşadar la ce acorduri de liber schimb încheie Uniunea cu alte state, în special cu statele emergente, net importatoare de produse agricole. Aceste acorduri de liber presupun inclusiv facilităţi pentru sectorul agricol, adică vânzare fără taxe în ţările respective pentru anumite produse.

Pe de altă parte, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a expus ce va încerca România să obţină de la viitorul buget european şi de la reforma politicii agricole comune. România solicită Comisiei Europene să extindă de la 7 milioane la 12 milioane de hectare suprafaţa agricolă pentru care primeşte bani europeni. La aderare, se stabilise că sunt 7 milioane de hectare. Acum însă, plăţile din bani europeni pe perioada 2014-2020 ar trebui făcute pentru o suprafaţăp agricolă de 12 milioane de hectare. De asemenea, cerem şi nivelul plăţilor pentru fiecare hectar. Un fermier român primeşte doar 180 de euro pe hectar faţă de 270 de euro, cât este media europeană.

De asemenea, ministrul Daniel Constantin a mai explicat că România a cerut deja Comisiei Europene finanţarea sectorului de irigaţii.

“Legat de sistemul de irigaţii, vreau să confirm discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru şi cu domnul prim-ministru şi într-adevăr cred că dacă România se pregăteşte din timp din 2014 încolo poate să fie finanţat sistemul de irigaţii şi din fondurile de dezvoltare rurală pentru partea de conectare a agricultorilor la reţeaua de irigaţii şi din fondurile structurale. Am avut o discuţie cu comisarul Johannes Hahn care se ocupă de politica de coeziune şi ar putea România să fie acceptată cu prioritatea aceasta şi, deci, din fondurile structurale să finanţeze şi infrastructura de irigaţii”, a mai spus Cioloş.