Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloş: Propunerile privind despăgubirile pentru agricultori vor fi ameliorate

dacian-ciolos-propunerile-privind-despagubirile-agricultori-vor-fi-ameliorate.jpg

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, promite ameliorarea propunerilor.

Propunerile Comisiei Europene de susţinere a sectorului legumelor, aflat în criză, vor fi ameliorate miercuri şi adoptate la Bruxelles la începutul săptămânii viitoare. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, spune într-un interviu pentru RFI că obiectivul său este ca propunerile să fie adoptate cât mai urgent " pentru ca producătorii să poată beneficia de ele cât mai repede pentru că una este să ai o susţinere de x euro la câteva săptămâni după ce a avut loc criza şi alta e să ai aceeaşi susţinere la câteva luni sau un an de zile după".

Comisia Europeană a propus în primă fază deblocarea unui ajutor de 150 de milioane de euro pentru producătorii de legume şi fructe afectaţi de scăderea drastică a vânzărilor dar şi un surplus de 30% din preţul de referinţă al legumelor calculat în perioadă 2007-2010.

Propunerile vor fi ameliorate miercuri, dă asigurări comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş. "În calitate de comisar european pentru agricultură, am venit cu nişte propuneri care, după discuţia de astăzi urmează să fie ameliorate înainte de a fi supuse spre adoptare…

Acesta este obiectivul meu, să le adoptăm cât mai repede pentru ca producătorii să poată beneficia de ele cât mai repede pentru că una este să ai o susţinere de x euro la câteva săptămâni după ce a avut loc criza şi alta e să ai aceeaşi susţinere la câteva luni sau un an de zile după. De aceea obiectivul meu este ca pornind de la datele pe care pot să le mobilizez într-un timp foarte scurt să pot să vin cu o propunere, sigur, în limita bugetului disponibil".

Cert este însă un lucru: producătorii care fac parte din organizaţii  profesionale vor primi bani mai mulţi.

În acest context, Dacian Cioloş explică: "acest nivel de susţinere va fi mai rdicat pentru organizaţiile de producători pentru simplul motiv că aceste organizaţii au deja un program anual operaţional prin care pot să finanţeze diferite măsuri pentru membrii lor inclusiv măsuri în situaţii de criză.

Şi propunerea Comisiei vine cu un supliment de finanţare la ceea ce organizaţiile de producători pot să facă, acest supliment fiind acordat atât membriilor organizaţiilor de producători cât şi nemembrilor.

Dar cum organizaţiile au deja propriile lor programe operaţionale de finanţare, care sunt cofinanţate de către membrii şi de către bugetul comunitar sigur că la final nivelul de compensare va fi mai mare pentru membrii organizaţiilor de producători".

Mai multe state membre cer cu insistenţă Uniunii Europene despăgubirea acestui sector care înregistrează pierderi importante de la începutul crizei provocate de  bacteria E.Coli.  

Propunerile de susţinere a acestui sector au fost făcute marţi de către comisarul European pentru agricultură, dacian Cioloş, în cadrul Consiliului extraordinar al miniştrilor agriculturii de la Luxembourg.

 
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, intervievat de Mihaela Gherghişan