Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloş la RFI despre votul din PE: E o majoritate care ne permite să avem curaj în a aborda acest mandat

dacian-ciolos-comisar-european1-20100209194314.jpg

Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş

Parlamentul European a aprobat, marţi, noua Comisie Europeană formată din 26 de comisari plus preşedintele Jose Manuel Barroso. Prospăt instalat într-unul din cele mai importante portofolii, cel al agriculturii, Dacian Cioloş spune la RFI că este gata să ducă până la capăt reforma politicii agricole comune. "Suntem o Uniune Europeană lărgită, cu 27 de state membre, şi asta va presupune adaptări noi. Eu sunt gata pentru asta, este prioritatea mea pentru perioada imediat următoare, practic tot acest an.

Parlamentul European a aprobat, marţi, noua Comisie Europeană formată din 26 de comisari plus preşedintele Jose Manuel Barroso. Prospăt instalat într-unul din cele mai importante portofolii, cel al agriculturii, Dacian Cioloş spune la RFI că este gata să ducă până la capăt reforma politicii agricole comune.

"Suntem o Uniune Europeană lărgită, cu 27 de state membre, şi asta va presupune adaptări noi. Eu sunt gata pentru asta, este prioritatea mea pentru perioada imediat următoare, practic tot acest an.

Nu e prima dată când politica agricolă comună va fi reformată. Ea deja de câţiva ani buni este într-un proces de reformă de adaptare. Acum avem o situaţie nouă pentru că putem regândi sau putem adapta într-un mod mult mai confortabil această politică pentru că avem în faţă o nouă perspectivă financiară.

Şi asta ne va permite să nu mai facem modificări pe ici pe colo, ci să avem o dezbatere largă, clară, şi să vedem în ce mod putem adapta încă de la începutul acestei perioade financiare noi mecanismele în aşa fel încât ele să răspundă şi mai bine şi la aşteptările contribuabililor, ale consumatorilor dar şi la contextul nou pe care îl avem în faţă" explică la RFI comisarul pentru agricultură planurile pentru 2010.

În ceea ce priveşte votul din Parlamentul European pentru noua Comisie Europeană, Dacian Cioloş consideră că "e o majoritate care ne permite să avem curaj în a aborda acest mandat, un mandat care începe într-o situaţie dificilă, de asta suntem conştienţi cu toţi.

Dincolo de situatia economică, de probleme legate de criză care vor trebui să-şi găsească răspuns şi în acţiunea Comisiei Europene, avem Tratatul de la Lisabona, un tratat nou care schimbă puţin configuraţia puterii şi care solicită o Comisie Europeană adaptată şi adaptabilă la această situaţie politică nouă dar care crează şi un context nou în care, sper eu, să existe mai mult dinamism în a propune şi a aplica politici".

Întrebat despre poziţia pe care o are faţă de intenţia preşedintelui Barroso de a autoriza noi culturi de organisme modificate genetic, Dacian Cioloş spune că "sigur, în măsura în care vor fi discuţii, voi pune problema din perspectiva agriculturii. Dar dincolo de asta, sunt o serie de probleme ce trebuie rezolvate în perioada următoare. Nu e un domeniu care ţine de portofoliul meu strict".

 
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, intervievat de Mihaela Gherghişan