
Politică
Dacian Cioloş: Un minister pentru fonduri europene nu e o soluţie magică
dacian-ciolos-un-minister-fonduri-europene-nu-e-o-solutie-magica.jpg

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, crede ca înfiinţarea în România a unui minister pentru fondurile europene ar putea rezolva mai uşor unele probleme pe care le au ministerele în atragerea banilor europeni. Prezent la Bucureşti, comisarul Cioloş spune însă că "nu ştie dacă ministerul ar fi o soluţie magică".
În urmă cu câteva săptămâni guvernul de la Bucureşti a evocat ideea înfiinţării unui minister care să se ocupe de gestionarea fondurilor europene, din cauza că rata de absorbţie în România e foarte scăzută. Dacian Cioloş.
"Nu ştiu dacă acest minister ar fi soluţia magică şi dacă el ar rezolva problemele, pentru că un minister în plus sau în minus nu rezolvă probleme de sistem, care trebuie rezolvate şi care ţin de o voinţă. Ţin şi de o voinţă politică, ţin şi de o voinţă şi de o responsabilitate a celor care lucrează în aceste instituţii administrative de gestionare a fondurilor" spune comisarul European.
Potrivit comisarului Cioloş, noul buget al Uniuni Europene în valoare de 1025 de miliarde de euro, în proporţie de 95 la sută se va întoarce în statele membre. Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş a mai spune că în noua proiecţie bugetară a Uniunii Europene, România va fi beneficia de mai multe fonduri.
" Din acest buget România va fi unul din statele membre care va fi un beneficiar net în creştere fa.ă de alocarea financiară actuală. Este important ca România să dovedească că are nevoie de aceste fonduri şi că e în măsură să le folosească" spune comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş.
Principiile cheie ale bugetului Uniunii Europene pentru următorii 7 ani sunt: obţinerea de rezultate, condiţionarea statelor în a obţine aceste rezultate şi simplificarea legislaţiei. Potrivit lui Dacian Cioloş absorbţia strictă a banilor nu va mai fi principalul obiectiv, ci se va pune accentul pe obţinerea de rezultate. Pentru agricultură sunt alocate peste 371 de miliarde de euro la care se adaugă 15,2 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună.
Din aceşti bani 4,5 miliarde de euro merg pentru cercetare şi inovare în agricultură, iar 3,5 miliarde de euro vor fi alocaţi pentru finanţarea situaţiilor de criză, cum a fost gripa aviară, E coli sau criza cu dioxină în sectorul porcin.
După ce Comisia a propus perspectivele bugetare pentru 2014-2020, în urmatorul an vor urma discuţiile între PE şi Consiliul şi decizia finală în privinţa bugetului Uniunii Europene.