Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dalai Lama demisionează din funcţia politică

dalai-lama-poza-reuters-face-mana.jpg

Dalai Lama (Foto : Reuters)

Dalai Lama iese la pensie, pe jumătate. Şeful spiritual al tibetanilor şi-a anunţat intenţia de a demisiona din funcţia de şef al Guvernului tibetan în exil. China reacţionează şi afirmă că anunţul lui Dalai Lama este o "şiretenie".

În vârstă azi de 75 de ani, călugărul cu cel mai celebru surâs din lume se pregăteşte încet - încet de retragere. Şi el începe această retragere cu funcţia politică, mai exact cea de şef al Guvernului tibetan în exil.

Dalai Lama va pleca din acest post în câteva săptămâni şi doreşte ca locul să îi fie luat de un nou lider, ales în mod democratic. "E bine pentru tibetani pe termen lung", a spus el într-un discurs ţinut joi dimineaţă, la Dharamsala, în nordul Indiei, locul unde sunt bazaţi tibetanii în exil.

Asta nu înseamnă că el îşi abandonează rolul spiritual, ci doar pe cel politic. Dalai Lama rămâne Dalai Lama, dar vrea ca de lupta politică să se ocupe altcineva.

Prima reacţie vine de la Beijing. Autorităţile chineze spun că anunţul lui Dalai Lama este o şiretenie menită să înşele comunitatea internaţională. Declaraţia îi aparţine purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit acestuia, "Guvernul în exil e o organizaţie politică ilegală, pe care nu o recunoaşte nici o ţară".

Beijingul vede în Dalai Lama un separatist periculos, chiar dacă el spune că duce o strategie a concilierii cu China. Astfel, el nu a îndemnat niciodată la o luptă armată împotriva Chinei, ci cere doar o autonomie culturală pentru Tibet.