Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dalai Lama, în Franţa. Se va revolta Beijingul?

dalai-lama-franta-se-va-revolta-beijingul.jpg

Dalai Lama, în vizită la Toulouse (Foto: Reuters/Cathal McNaughton).

Agitaţie tot week-end-ul la Toulouse! Oraşul din sudul Franţei îl va găzdui pe Dalai Lama, şeful spiritual al tibetanilor. Timp de două zile, acesta va ţine prelegeri şi conferinţe despre budism. Mii de francezi sunt aşteptaţi la întâlnire.

Peste zece mii de persoane sunt aşteptate la Toulouse, unde soseşte vineri seară Dalai Lama. Figură istorică a luptei pentru drepturile tibetanilor, liderul spiritual al acestora vine în sudul Franţei doar "în scopuri pastorale", afirmă anturajul său.

Sejurul aici ar putea da însă ocazia unor aleşi francezi favorabili cauzei tibetane să se întâlnească în aceste zile cu Dalai Lama. Întâlniri care, ca de obicei, vor provoca furia autorităţilor comuniste de la Beijing, care-l consideră pe Dalai Lama un separatist periculos. În ciuda acestui "renume", omul în vârstă de 76 de ani a renunţat recent la direcţia politică a mişcării tibetane din exil, pentru a se consacra exclusiv spiritualităţii.

De altfel, la Toulouse, Dalai Lama va vorbi asistenţei despre "etapele meditaţiei", o operă a unui celebru maestru indian din secolul 8. Conferinţa de a doua zi, consacrată "artei fericirii" va fi susţinută în compania lui Stéphane Hessel, autorul cărţii de succes "Indignaţi-vă", vândute numai în Franţa în peste trei milioane de exemplare.

În faţa afluenţei de public aşteptate la Toulouse cu această ocazie, organizatorii au fost obligaţi să prevadă în exteriorul sălii un ecran gigantic şi au promis că vor transmite totul în direct şi pe Internet.

În Franţa, budismul este de abia a cincea religie, cu un număr de practicanţi estimat la 800 de mii de persoane, trei sferturi de origine asiatică. Sociologii sunt însă de părere că budismul are alte cinci milioane de simpatizanţi în Hexagon.