Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dalai Lama îşi începe vizita în Regatul Unit

Dalai Lama începe o vizită de 10 zile, pe fundalul tensiunilor dintre Tibet şi China şi a controversatei decizii a premierului Brown să rupă cu tradiţia şi să nu-l primească la Downing Street, ci la reşedinţa londoneză a arhiepiscopului de Canterbury.

Dalai Lama începe o vizită de 10 zile pe fundalul tensiunilor dintre Tibet şi China şi a controversatei decizii a premierului Brown să rupă cu tradiţia şi să nu-l primească la Downing Street ci la reşedinţa londoneză a arhiepiscopului de Canterbury.

Hotărârea premierului britanic, aspru criticată de opoziţie şi de militanţii pentru Eliberarea Tibetului este un semnal dat Chinei că guvernul britanic adoptă o politică de compromis încercând să dea acestei vizite o tentă mai degrabă religioasă decât politică.

Dalai Lama se autodescrie ca „un simplu călugăr ". Dar acest lider spiritual al budiştilor şi al guvernului în exil din Tibet este înfierat ca un „ipocrit subversiv" în campaniile de denigrare ale Beijingului, care-l acuză că organizează din umbră protestele din Tibet şi că încearcă să destabilizeze integritatea teritorială a Chinei.

În Occident, unde se bucură de multă popularitate şi de sprijin la cele mai înalte nivele, Dalai Lama, este perceput ca un om al păcii preocupat de suferinţele minorităţii tibetane.

Cu câteva zile înainte de sosirea sa la Londra, Grupul Parlamentar Multipartid a lansat un apel Naţiunilor Unite să cerceteze recentele violenţe din Tibet şi Dalai Lama este invitat la o dezbatere în Comitetul Parlamentar pentru Afaceri Externe.

Cea mai mare parte a vizitei este însă dedicată spiritualităţii budiste şi Dalai Lama se va adresa unui număr mare de suporteri în săli de concerte şi arene sportive din capitală, Nottingam si Oxford.

Londra, Lelia Galis

20/05/2008; 12h00