Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Dungaciu : Bruxelles-ul nu ar putea gira o alianţă PDM - PCRM

Social-democraţia europeană nu va permite Partidului Democrat din Republica Moldova să-i salveze pe comunişti. Afirmaţia a fost făcută la RFI, joi, 30 iulie, de către sociologul Dan Dungaciu, cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale. "Senzaţia mea este că acum va trebui să intervină sau, dacă vreţi, mingea se află mai degrabă în terenul Bruxelles-ului decât în terenul Chişinăului", spune Dan Dungaciu.

Social-democraţia europeană nu va permite Partidului Democrat din Republica Moldova să-i salveze pe comunişti. Afirmaţia a fost făcută la RFI, joi, 30 iulie, de către sociologul Dan Dungaciu (audio), cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale.

"Senzaţia mea este că acum va trebui să intervină sau, dacă vreţi, mingea se află mai degrabă în terenul Bruxelles-ului decât în terenul Chişinăului", spune Dan Dungaciu.

"Tot ce s-a întâmplat acolo a sugerat, cel puţin în ceea ce priveşte Partidul Democrat al lui Marian Lupu, o componentă social-democrată europeană, în special germană şi nu cred că îşi poate permite social-democraţia europeană sau social-democraţia germană să asiste sau să fie creatoarea unui partid, care ar reuşi astăzi să salveze Partidul Comuniştilor, adică să-l readucă la guvernare, printr-o coaliţie PD, adică social-democraţii lui Marian Lupu şi Partidul Comuniştilor", apreciază Dan Dungaciu.

Comuniştii au astfel 48 de mandate de parlamentar, deci nu pot forma o majoritate în Parlament şi implicit Guvernul.

De partea ei, Opoziţia a câştigat 53 de mandate din cele 101, poate forma Guvernul, dar nu va putea desemna un nou preşedinte al Republicii Moldova, într-o ţară în care şeful statului este ales de către Parlament.

Cele 101 de mandate de parlamentar ar urma să fie distribuite astfel : PCRM - 48 mandate, PLDM - 17 mandate, PLM - 15 mandate, PDM - 13 mandate, AMN - 8 mandate.

Omul cel mai important în clipa de faţă este Marian Lupu. Partidul Democrat al fostului preşedinte comunist al Parlamentului de la Chişinău poate înclina balanţa fie către Opoziţie, fie către partidul lui Vladimir Voronin.

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin a fost nevoit să dizolve Parlamentul în luna iunie, în lipsa unui compromis cu Opoziţia privind alegerea şefului statului.

Alegerile din aprilie au fost câştigate de către comunişti, care nu au avut însă majoritatea în Legislativ. Scorul de atunci a scos în stradă zeci de mii de oameni, cei mai mulţi tineri, care au denunţat fraudarea scrutinului.

Autorităţile din Republica Moldova au dat vina pe România, care s-ar fi aflat, în opinia lor, în spatele protestelor anti-comuniste. Acuzaţiile au fost respinse de oficialii de la Bucureşti.

Vladimir Voronin a avut mai multe ieşiri publice împotriva României, care au culminat cu expulzarea ambasadorului român la Chişinău.

Dan Dungaciu, despre alegerile din Republica Moldova