Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Dungaciu: Relaţiile româno-ucrainiene lasă mult de dorit

Vizita ministrului ucrainean de Externe în România s-a concretizat printr-un schimb de opinii fructuoase şi îmbunătăţirea cooperării regionale. Iată cum a rezumat şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, întrunirea de miercuri cu omologul său de la Kiev. “Relaţiile româno-ucrainiene lasă însă mult de dorit”, spune la RFI Dan Dungaciu, cercetător la Institutul de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Dan Dungaciu crede că “starea relaţiilor romano-ucrainiene este, vorba lui Caragiale, sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Niciun proiect instituţionalizat nu a funcţionat, deşi, la un moment dat, în timpul revoluţiei portocalii, proiectele vizau cel puţin trei domenii: chestiunea transnistreană, canalul Bâstroe, problematica românilor din Ucraina. Dacă tragem astăzi linie, pe niciun proiect major România şi Ucraina nu colaborează bine.”

Analistul de politică externă Dan Dungaciu mai spune că lipsa relaţiilor româno-ucrainiene este în mare parte rezultatul agitaţiei de pe scena politică de la Kiev, cu care autorităţile de la Bucureşti au comunicat dificil până acum.

Cauzele relaţiilor distante între Bucureşti şi Kiev

În opinia lui Dan Dungaciu, cauzele sunt multiple: "dacă dăm filmul înapoi vedem că în perioada în care România ar fi trebuit să aibă relaţii bune cu Ucraina, adică în timpul revoluţiei portocalii, când partide de aceeaşi culoare se aflau la Bucureşti şi la Kiev, relaţiile au mers foarte prost. Practic, poziţia extrem de orgolioasă a acestui stat tânăr (în chestiunile Bâstroe, a securităţii regionale sau a minorităţilor) a generat un anumit blocaj la nivel de relaţii cu România.
Perspectivele europene ale Ucrainei sunt îndepărtate, consideră cercetătorul. Dan Dungaciu explică "Ucraina este un stat sfâşiat, care se uită şi în stânga şi în dreapta. Deşi era de aşteptat ca, odată cu venirea lui Ianukovic, Ucraina sa adopte o poziţie clară pro-Rusia, lucrurile nu stau deloc aşa. Ucraina nu poate miza totul însă nici pe cartea UE pentru că nimeni nu îi poate oferi certitudinea aderării la UE. Kievul este chiar mai departe de Bruxelles decât este Chişinăul la ora actuală.

Ucraina vrea consultări pe tema scutul antirachetă

Aflat la Bucureşti, ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Griscenko, a declarat că ţara sa este interesată să aibă consultări atât cu Bucureştiul, cât şi cu Washingtonul pe tema acordului româno-american referitor la scutul antirachetă.

"În contextul paşilor făcuţi pentru consolidarea securităţii, considerăm că această politică trebuie să fie îndreptată către consolidarea securităţii pentru întregul continent european şi luate în considerare totodată aspectele politice ale acestei chestiuni", a spus ministrul ucrainean de Externe, la finalul unei întâlniri, la Bucureşti, cu omologul său Teodor Baconschi.

Dan Dungaciu spune în acest context că "Ucraina în mod efectiv nu este prinsă în această construcţie dar cu siguranţă că interesele strategice de securitate ale Ucrainei sunt într-un fel sau altul afectate de prezenţa scutului.

Sigur că Ucraina nu poate face abstracţie că ea se află deja într-un parteneriat cu NATO, înaintat, incomparabil mai departe pe această relaţie  decât Republica Moldova, şi că Ucraina la un moment dat chiar ceruse garanţii pe care nu le-a primit, din păcate, la summitul NATO de la Bucureşti. Deci din acest punct de vedere Ucraina îşi joacă inclusiv cartea cu problematica de securitate pentru că decizia strategică a Kievului este să nu meargă până la capăt nici cu Estul nici cu Vestul"..

 
Cercetătorul Dan Dungaciu în dialog cu Mircea Oprea