Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Mihalache, demis de Victor Ponta. Cum explică premierul?

dan-mihalache-demis-premierul-victor-ponta.jpg

Dan Mihalache, demis din postul de secretar general adjunct al Guvernului.

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului. Prim-ministrul a luat decizia după consultarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu. "Dan Mihalache, fiind activ public, nu putea rămâne secretar general adjunct", spune şeful Executivului.

Premierul Victor Ponta declară că a decis înlocuirea lui Dan Mihalache de la SGG, pentru că funcţia acestuia are un caracter strict administrativ, din care nu poate exprima poziţii publice: "Secretarul general al Guvernului şi secretarul general adjunct sunt funcţii cu caracter strict administrativ, iar la cei care le ocupă nu agreez ideea de a avea poziţii publice. Dan Mihalache, fiind activ public, nu putea rămâne secretar general adjunct".

De partea sa, preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că Mihalache a fost înlocuit din cauza "declaraţiilor nepotrivite" pe care le-a făcut: "Dan Mihalache nu a fost înlocuit de premier din cauza acuzaţiei nefondate de incompatibilitate, ci a fost înlocuit în urma consultării pe care am avut-o cu premierul, la care a participat şi el, pentru declaraţii nepotrivite, nu antiamericane, nu ştiu de unde a apărut termenul, sper că nu aparţine Guvernului, sper că aparţine comentatorilor".

Dan Mihalache, fost secretar general adjunct al Guvernului, intervievat de Cătălin Lenţa

AscultăDownload

Dan Mihalache a declarat recent că dacă parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci "mai bine fără". Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: "Pe mine, personal, mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără!".

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat vineri că a constatat că Dan Mihalache este incompatibil, pentru că în perioada 10 mai-8 iunie 2012 a exercitat simultan funcţia de secretar general adjunct al Guvernului şi cea de administrator al unei firme.

În replică, Dan Mihalache a declarat vineri că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, etichetându-l pe acesta "jigodie frustrată".

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă că Dan Mihalache trebuia să se abţină de la limbajul folosit la adresa şefului ANI.

Preşedintele Traian Băsescu a spus luni seară că i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza "şi o eventuală remaniere". Ceilalţi membri ai Executivului acuzaţi de incompatibilitate sunt Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig şi Liviu Pop.