Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Voiculescu, Le Rasputine de Bucarest (Le Monde)

dan-voiculescu-le-rasputine-bucarest-le-monde.jpg

Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu

Cotidianul Le Monde publică la pagina de geo-politică un articol substanţial despre Dan Voiculescu, om politic căruia îi este atribuită tentativa de destituire a preşedintelui Traian Băsescu.

"Dan Voiculescu, Le Rasputine de Bucarest", se intitulează articolul din Le Monde. El este comparat deci cu unul dintre personajele cele mai nefaste de la curtea ultimului ţar al Rusiei, deşi fotografia pe care o publică ziarul ne trimite mai degrabă la o imagine din filmul "Naşul" al lui Coppola.

Autorul articolului, François Marti, explică pentru publicul francez că Dan Voiculescu, 66 de ani, fost senator, deţinător al uneia dintre cele mai mari averi din România şi-a început cariera în anii comunismului. "Personaj emblematic al fostelor reţele ale Securităţii–sinistra poliţie politică a regimului comunist–Dan Voiculescu s-a reconvertit în afaceri după căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Legat de fostul aparat de stat, acest fin cunoscător al sistemului stăpânea perfect mecanismele financiare ale ţării", arată articolul.

Autorul consideră că Dan Voiculescu a încercat să-l debarce practic de la putere pe Traian Băsescu, pentru a evita o eventuală intrare în colimatorul justiţiei: "Încrâncenarea lui Dan Voiculescu împotriva şefului statului depăşeşte cadrul animozităţii personale. Dacă Rasputinul Bucureştiului şi-a ieşit din fire, faptul se datorează operaţiunii mîinilor curate lansate de preşedintele Băsescu, pentru a lupta împotriva corupţiei care cangrenează ţara şi care risca să-i destabilizeze imperiul".

În articol se mai arată că "imperiul economic" creat de Dan Voiculescu afişează o cifră de afaceri de un miliard de euro, dar că imaginea sa de patron are de suferit. Sunt evocate în articol diversele anchete şi rapoarte în virtutea cărora Dan Voiculescu ar fi fost un colaborator al poliţiei politice cu numele de cod Felix.