Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dâncu: Dacă suspendarea lui Traian Băsescu eşuează, coaliţia va fi revigorată

dancu-suspendarea-lui-traian-basescu-esueaza-coalitia-va-fi-revigorata.jpg

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu ar fi un demers riscant, crede Vasile Dâncu.

Fostul ministru PSD al Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu, se îndoieşte de succesul unei eventuale suspendări a preşedintelui Traian Băsescu. El spune la RFI că o asemenea acţiune ar fi "riscantă", pentru că dacă nu reuşeşte, ar putea "revigora" coaliţia aflată la Putere. ACTUALIZARE: Liderii USL au decis luni să înceapă procedura de suspendare a preşedintelui.

Vasile Dâncu e de părere că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu ar fi un demers complicat. "Acest demers este unul complicat, aşa cum a spus şi Ion Iliescu în ultima perioadă. De data asta, există condiţii mult mai multe, chiar dacă nu suficiente, în ceea ce priveşte opinia publică, dar nu mai există premisele parlamentare. Nici nu ştiu cât de mult îşi doresc în acest moment cei din conducerea USL acest lucru", declară fostul ministru al Informaţiilor Publice din Cabinetul Adrian Năstase.

În opinia lui Vasile Dâncu, "o asemenea încercare, dacă este nereuşită ar putea să revigoreze oarecum guvernarea coaliţiei de la Putere din acest moment. Cred că este o întreprindere riscantă".

Pe de altă parte, Vasile Dâncu apreciază că "este legitim ca Opoziţia să încerce aproape toate mijloacele pentru a reuşi să ajungă la Putere. Este ceva legitim, dacă se respectă mijloacele constituţionale".

 

Antonescu: Suspendarea nu e un moft

 

Liderii USL au anunţat luni că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Liderul PNL, Crin Antonescu, susţine că demersul "nu e un moft". "Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o invenţie de agendă, nu este nimic din ceea ce am văzut în ultimele zile că au socotit foarte mulţi analişti şi comentatori. Sigur, este o lume în care politicenii i-au obişnuit pe toţi, pe cetăţeni, pe comentatori, pe proprii colegi, cu demersuri care să însemne altceva decât ceea ce ele spun. Avem convingerea foarte fermă că după cele petrecute din 6 decembrie 2009 până astăzi, în România s-a petrecut, în afara Constituţiei, un proces de gravă erodare a statului de drept, un proces de substituire a instituţiilor acestui stat. Practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om, un om care dictează Guvernului, un om care a construit imoral şi ilicit majorităţi parlamentare false, un om care, aşa cum arată ultimele sale declaraţii, nu mai acceptă nici măcar în aparenţă să respecte independenţa puterii judecătoreşti", spune Antonescu.

El mai precizează că USL vrea să iniţieze "o largă dezbatere publică" în legătură cu procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, pentru a constitui "un larg curent public".