
Politică
Daniel Morar la RFI, despre verdictul în cazul Năstase: Judecătorii nu vor mai avea reticenţe în a aplica pedepse aspre în dosare de corupţie
daniel-morar-rfi-verdictul-cazul-nastase-judecatorii-nu-vor-mai-avea-reticente-aplica-pedepse-aspre.jpg

Daniel Morar se fereşte să comenteze tentativa de sinucidere a fostului premier PSD, Adrian Năstase. "Nu am nici o părere despre această tentativă de suicid, cum aflăm noi. Ce pot eu să vă spun e că în cariera multor magistraţi s-au înregistrat asemenea evenimente în cazul unor persoane condamnate sau aflate într-o stare de cercetare", afirmă şeful DNA.
Cum îşi explică Daniel Morar faptul că Adrian Năstase a avut acces la arme, deşi legea îi interzicea acest lucru? "În momentul în care a început investigaţia privindu-l pe Adrian Năstase, s-a comunicat organelor de Poliţie faptul că s-a început urmărirea penală. Legea armelor şi muniţiilor la acea dată prevedea ridicarea armelor şi muniţiilor când e începută o investigaţie penală. Dar se pare, nu am apucat încă să verific, că între timp, legea armelor şi muniţiilor a fost modificată-repet, se pare-şi că infracţiunile de corupţie nu ar mai fi printre cele pentru care organele de Poliţie au obligaţia să ridice armele. Dar e un lucru de verificat", spune procurorul-şef al DNA.
Morar: Urmează şi alte condamnări
Daniel Morar spune că vor urma şi alte condamnări în cazuri de corupţie: "Această condamnare nu vine pe un fond gol (...). Chiar la începutul acestui an, alţi doi parlamentari au intrat la închisoare pentru fapte de corupţie, un fost ministru a intrat la închisoare pentru fapte de corupţie, deci această condamnare vine după altele. Acum, că vor urma şi unele şi altele, sigur că noi, procurorii spunem că vor urma sau vrem, pentru că avem dosare pe care le-am trimis în instanţă şi dosare în care noi, procurorii vrem să obţinem condamnări".
Daniel Morar spune că judecătorii nu vor mai avea "reticenţe" în a da "pedepse aspre" în cazuri de mare corupţie: "Referitor la acest dosar, vreau să vă spun că soluţia dată este mult mai importantă pentru sistemul judiciar din România, decât pentru evaluarea celor de la Bruxelles. Arată în primul rând că atunci când judecătorii au probe că s-au comis fapte de corupţie, nu mai au reticenţe în a aplica pedepse aspre, să spunem aşa, indiferent de poziţia pe care a ocupat-o sau o ocupă persoana dovedită ca fiind coruptă. În al doilea rând, e un precedent judiciar, oarecum e important pentru cazuistica judiciară din ţara noastră, pentru că această soluţie sancţionează o activitate de finanţare ilegală, ocultă, a unei campanii electorale".
Întrebat dacă în opinia lui, s-a spart gheaţa prin condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la închisoare cu executare, Daniel Morar a răspuns: "Da, dar nu doar raportat la acest dosar. Repet, raportat şi la cele patru dosare privindu-i pe demnitarii care au intrat în închisoare în anul 2012".