Daul nu vrea să-l întâlnească pe Victor Ponta în condiţiile actuale

daul.jpg

Daul nu vrea să-l întâlnească pe Victor Ponta în condiţiile actuale

Liderul grupului PPE din Parlamentul European Joseph Daul a declarat marti seara 10 iulie  la Bruxelles ca el nu-l va intâlni pe premierul român Victor Ponta daca acesta nu dovedeste ca respecta statul de drept.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Ponta i-a cerut lui Daul o intrevedere pentru miercuri 11 iulie când premierul român se va afla la Bruxelles.

"Daca mâine retrage toate afirmatiile facute referitoare la justitie, poate veni mâine seara la mine in birou . Pot primi un om care respecta statul de drept", a adăugat el.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European

Joseph Daul

AscultăDownload

Liderul grupului PPE se refera aici la necesitatea ca  guvernul român sa puna in practica ceea ce Curtea Constitutionala a decis recent si sa retraga ordonantele de urgenta care nu respecta deciziile Curtii Constitutionale.

 Daul a mai precizat ca nu se poate vorbi in România acum despre o lovitura de stat (formula utilizata in aceste zile de eurodeputatii PPE).

"Nu este o lovitura de stat fiindca o lovitura de stat este facuta de militari…dar se aseamana foarte tare fiindca legile nu au fost respectate. (…) Este ca o lovitura de stat fara arme si fara morti. "

O suspendare a României din UE nu este discutata acum

Joseph Daul, care l-a primit la Bruxelles marti pe liderul PDL Vasile Blaga, a explicat ca pentru moment nu se poate vorbi despre suspendarea României din procesul decizional al UE.

Invocarea articolului 7 al Tratatului UE fusese mentionata de eurodeputatul PPE Markus Ferber si de colegii sai de grup Elmar Brok si Alain Lamassoure.

Daul a spus ca mai inainte ar trebui ca o analiza a Comisiei Europene si a Consiliului Europei sa fie realizata, este ceea ce vor cere crestin democratii europeni.

Dar daca situatia continua ca acum, Joseph Daul il va invita pe Prim Ministrului Victor Ponta sa se explice in plenara Parlamentului European la Strasbourg in septembrie.

Blaga şi-a informat colegii europeni

Vasile Blaga a afirmat la Bruxelles ca si-a informat corect colegii europeni, acestora el le-a prezentat exact situatia din România," in interes national".

El i-a intâlnit la Bruxelles pe Joseph Daul, pe seful comisiei de politica externa a Parlamentului European Elmar Brok si pe secretarul general al PPE  Antonio Lopez-Isturiz.

Statul de drept este calcat in picioare, a mai spus Blaga referitor la ultimele decizii ale Curtii Constitutionale care nu au fost publicate in Monitorul Oficial.

Presedintele PDL, Vasile Blaga

AscultăDownload

"Deciziile de ieri si de astazi ale Curtii sint comentate, nu sint puse in acord cu ordonantele de urgenta , se face appel la proceduri parlamentare, Parlamentul fiind in vacanta", a spus Blaga referindu-se la aceste actiun i ca apartinînd "regimului Ponta-Antonescu"

El a adaugat ca Victor Ponta foloseste Monitorul Oficial ca pe “gazeta de perete a domniei sale”.