Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizia extinderii Schengen va fi probabil din nou amânată

schengen.jpg

România ar putea adera la Schengen în etape

Extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria a fost negociată miercuri în culise la Bruxelles înaintea consiliului miniştrilor de interne ai UE, prevăzută pentru joi. În pofida insistenţelor Poloniei, ţara care asigură preşedinţia Uniunii Europene, nu s-a ajuns la un consens. În aceste condiţii, ce se va întâmpla joi?

Cel mai probabil, va fi o reuniune unde participanţii vor fi de acord… că nu sunt de acord, cel puţin unii dintre ei. Pentru început, preşedinţia poloneză a Uniunii Europene va prezenta un text care prevede că aderarea României şi a Bulgariei se va petrece în două etape. Prima va avea loc la sfârşitul lunii octombrie, cu frontierele maritime şi aeriene. Decizia privind a doua etapă, cea a frontierelor terestre, urmează să fie luată anul viitor.

La cererea Franţei, textul mai arată că decizia privind a doua etapă, integrarea frontierelor terestre, va fi luată abia în 2012.

Aderarea definitivă a celor două state la spaţiul Schengen va fi aprobată de miniştrii de interne europeni «nu mai târziu de 31 iulie 2012», se arată în text.

În dezbaterea din cadrul reuniunii ministeriale, finlandezii şi olandezii vor refuza probabil acest compromis.

În lipsa unui consens, preşedinţia poloneză va renunţa să supună la vot textul, deoarece este nevoie de unanimitate pentru ca el să fie adoptat. La sfârşitul şedinţei, se va anunţa că nu s-a luat o decizie încă în privinţa extinderii spaţiului Schengen, preşedinţia poloneză urmând să anunţe de asemenea dacă şi când va repune subiectul pe agenda Uniunii Europene.

Liderii de la Bucureşti au anunţat că ar vrea ca acest subiect să fie discutat cât mai repede, şi anume la reuniunea din 18 octombrie a şefilor de stat şi de guvern. Aceea va fi însă o reuniune consacrată în primul rând problemelor economice şi financiare ale Uniunii Europene şi e puţin probabil ca subiectul Schengen să fie adăugat pe agendă.

Ca urmare, cel mai probabil, subiectul va fi ridicat unilateral de partea română, ceea ce nu va avea consecinţele dorite.