Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizia Guvernului de a ajuta Patriarhia este "mult exagerată"

catedrala-mantuirii-neamului-macheta.jpg

Patriarhia Română primeşte zece milioane de lei de la Guvern, pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Sprijinul financiar guvernamental de zece milioane de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului este "exagerat". Declaraţia a fost făcută la RFI de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Preşedintele executiv al UDMR precizează însă că respectă hotărârea Guvernului.

Nu e de acord, dar acceptă : Kelemen Hunor consideră "mult exagerată" decizia Guvernului de a ajuta financiar Patriarhia Română, dar o respectă din "solidaritate guvernamentală".

"Exagerat, mult exagerat, dar există solidaritate guvernamentală şi trebuie să fiu solidar cu decizia Guvernului. Eu, personal nu am susţinut, nu susţin şi nu cred că 2011 este anul când trebuie să aloci de la bugetul statului astfel de sume pentru Catedrala Neamului. Fără să supăr pe cineva, a fost o decizie exagerată", declară ministrul Culturii.

Catedrala Mântuirii Neamului

Kelemen Hunor, ministrul Culturii

AscultăDownload

Întrebat de RFI dacă s-a opus deciziei şi în şedinţa de Guvern, Kelemen Hunor a răspuns : "Nu era vorba că… şi nu e de discutat dacă m-am opus sau nu… Eu n-am fost de acord cu o astfel de intervenţie de la bugetul de stat, pentru această construcţie, în anul 2011, dar solidaritatea guvernamentală, dincolo de poziţia mea personală mă obligă să nu comentez, dincolo de a mă exprima în acest sens. Asta este situaţia ! Într-un Guvern, fiecare ministru, când se ia o decizie rămâne solidar cu acea decizie".

Aşadar, decizie controversată a Guvernului : Cabinetul Boc oferă Bisericii Ortodoxe Române (BOR) zece milioane de lei, pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Hotărârea a fost luată în ultima şedinţă a Executivului.

"Guvernul a răspuns solicitării Patriarhiei Române şi a luat decizia de a aloca suma de zece milioane de lei, pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Suma solicitată acoperă doar în parte necesarul pentru finalizarea lucrărilor, care urmează să fie executate în anul 2011, restul banilor urmând a fi acoperiţi din fonduri proprii", declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Co-preşedintele Mişcării Verzilor, Remus Cernea a calificat la RFI gestul Guvernului drept un "act profund imoral".