Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declaraţii halucinante ale lui Muammar Gaddafi

gaddafi-muammar.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi sfidează Occidentul.

Liderul libian, Muammar Gaddafi susţine că poporul său îl "adoră" şi că libienii "ar muri ca să îl protejeze". El a dat un interviu pentru jurnalişti din presa străină, inclusiv de la postul de televiziune american ABC. Pe de altă parte, SUA afirmă că nu au de gând să atace Libia.

Colonelul a făcut declaraţiile într-un interviu la care au participat între alţii jurnalista americană Christiane Amanpour (ABC News), jurnalişti de la BBC şi de la cotidianul The Times.

Muammar Gaddafi refuză să recunoască faptul că pe străzile din Tripoli au loc manifestaţii.

Opoziţia controlează teritorii largi din Libia, inclusiv principalele câmpuri de petrol.

Liderul libian şi forţele sale nu mai controlează decât capitala Tripoli şi regiunea învecinată.

Declaraţiile lui Muammar Gaddafi, care susţine că poporul său "îl adoră" sunt delirante şi demonstrează că acesta nu mai are capacitatea de a-şi guverna ţara, spune ambasadorul american la ONU, Susan Rice.

"Sincer vorbind, pare delirant. Vorbeşte şi râde în faţa unui ziarist străin, în timp ce îşi masacrează propriul popor", declară diplomatul.

"Aceasta dovedeşte în ce măsură nu este calificat pentru a guverna şi cât de rupt de realitate este", mai precizează Susan Rice.

Pe de altă parte, nici o acţiune militară care să implice nave americane nu este prevăzută în Libia, afirmă secretarul american de Stat, Hillary Clinton. "Credem că va fi nevoie să sprijinim intervenţiile umanitare, ştim de asemenea că vor fi necesare probabil, din nefericire, pentru misiuni de salvare", spune Clinton, referindu-se la navele americane din Marea Mediterană.

"Ne aşteptăm să vedem libieni şi alte persoane blocate în Libia", înfruntând "pericolele mării", dar "nu există o acţiune militară care să implice nave americane", subliniază ea.