Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declinul stângii democratice în Germania

steinmeier-frank-walter-lider-social-democrat-german-fost-ministru-externe-20090929114913.jpg

Frank-Walter Steinmeier, liderul social-democraţilor germani.

Alegerile parlamentare din Germania au marcat pe lângă victoria partidului creştin-democrat al cancelarei şi perspectiva unei alianţe cu liberalii, o slăbire a social-democraţilor, principala forţă de stânga, dar şi întărirea post-comuniştilor, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok.

Alegerile parlamentare din Germania au marcat pe lângă victoria partidului creştin-democrat al cancelarei şi perspectiva unei alianţe cu liberalii, o slăbire a social-democraţilor, principala forţă de stânga, dar şi întărirea postcomuniştilor, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).

Programul evident populist al postcomuniştilor a atras un număr important al electoratului tradiţional social-democrat, nemulţumit de politica marii coaliţii.

Acest partid a mizat pe nesiguranţa populaţiei, pe temerile stârnite din cauza crizei globale şi pe nemulţumirea crescândă faţă de prezenţa militarilor germani în diversele zone de conflict, în primul rând în Afganistan.

Faptul că în landul estic Brandenburg, de pildă, postcomuniştii i-au depăşit pe social-democraţi, devenind cea de-a doua forţă politică în Parlamentul regional ilustrează criza stângii democratice din Germania.

Postcomuniştii se consideră un partid anti-sistem, precum a declarat unul dintre liderii formaţiunii, Oskar Lafontaine. "Stânga s-a impus în Germania", a declarat mulţumit Oskar Lafontaine "şi sper că de acum încolo se va şi ţine cont de asta".

În opinia postcomuniştilor, singura formulă de ieşire din constelaţia creată în urma alegerilor generale ar fi o deschidere a social-democraţilor, care până acum au refuzat orice alianţă la nivel federal cu moştenitorii partidului conducător din fosta Germanie comunistă.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok, despre declinul social-democraţilor germani.