Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demersuri diplomatice în Egipt

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Asthon se află marţi, 22 februarie, la Cairo, pentru consultări cu noile autorităţi din această ţară. Premierul britanic, David Cameron, precum şi un emisar american au fost şi ei luni în capitala egipteană.

Premierul britanic a fost mai rapid decât Lady Ashton şi chiar mai rapid decât americanii şi se poate lăuda acum că este primul lider străin, care a pus piciorul în Egipt, după plecarea lui Hosni Mubarak de la putere, pe 11 februarie.

Pe urmele sale a sosit la Cairo şi William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat american.

Occidentalii vor de fapt să se asigure că Egiptul va intra într-o veritabilă perioadă de tranziţie şi că puterea va fi transmisă la un moment dat de către militari civililor.

Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană mai speră să primească asigurări că noile autorităţi de la Cairo vor respecta acordul de pace cu Israelul. Casa Albă şi Bruxelles-ul se arată dispuse să ajute din punct de vedere economic Egiptul, în această perioadă dificilă.

Emisarul american a şi anunţat un ajutor imediat de 150 de milioane de dolari. Mult mai important este însă ajutorul anual de două miliarde de dolari, acordat de Statele Unite armatei egiptene şi probabil că emisarul american a abordat această chestiune cu mareşalul Hussein Tantaoui, noul şef al Consiliului Suprem al forţelor armate egiptene.

Egiptul a fost dintotdeauna un lider al lumii arabe, chiar dacă la un moment dat celelalte ţări au dezaprobat pacea încheiată de egipteni cu israelienii. Pentru occidentali, Egiptul şi Arabia Saudită reprezintă principalii aliaţi în regiune. Dacă Arabia Saudită înseamnă petrol, Egiptul înseamnă Canalul de Suez, pe unde tranzitează o mare parte din comerţul mondial.

Marea urgenţă este pentru americani şi europeni să se asigure că schimbările din Egipt vor avea loc pe un fond de continuitate şi mai ales prin menţinerea la distanţă a integriştilor.