Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demersuri diplomatice franceze în Coreea de Nord

Fostul ministru socialist al Culturii, Jack Lang va efectua o vizită în Coreea de Nord, la cererea preşedintelui Nicolas Sarkozy. Jack Lang a fost însărcinat de şeful statului francez cu o misiune de informare şi explorare a posibilităţilor de dialog cu regimul nord-coreean. Jack Lang nu este singura personalitate din rândurile socialiştilor care a acceptat misiuni propuse de Nicolas Sarkozy, în spiritul politicii sale de deschidere. Gest pe care unii îl consideră mai degrabă o manevră pentru dezorganizarea Opoziţiei.

Fostul ministru socialist al Culturii, Jack Lang va efectua o vizită în Coreea de Nord, la cererea preşedintelui Nicolas Sarkozy. Jack Lang a fost însărcinat de şeful statului francez cu o misiune de informare şi explorare a posibilităţilor de dialog cu regimul nord-coreean.

Jack Lang nu este singura personalitate din rândurile socialiştilor care a acceptat misiuni propuse de Nicolas Sarkozy, în spiritul politicii sale de deschidere. Gest pe care unii îl consideră mai degrabă o manevră pentru dezorganizarea Opoziţiei.

Nicolas Sarkozy a considerat că Jack Lang este o personalitate cunoscută pe plan internaţional şi capabilă să ducă la bun sfârşit o misiune diplomatică delicată, fără obligaţie imediată de rezultat. Cu atât mai mult cu cât Franţa este singura mare ţară din sânul Uniunii Europene, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Coreea de Nord.

Jack Lang are consultări în acest moment la New York, în contextul acestei misiuni, care-l va duce şi prin celelalte ţări implicate în negocierile legate de dosarul nuclear al Coreii de Nord : aceste ţări sunt Coreea de Sud, Japonia, China şi Rusia.

De notat că recent s-a aflat în Coreea de Nord, într-o vizită considerată excepţională, un emisar american, în contextul în care dictatorul de la Phenian, Kim Jong Il a anunţat că va relua în anumite condiţii discuţiile privind denuclearizarea ţării sale. O poveste care se repetă, de fapt, pentru că Phenianul a reluat şi a suspendat aceste discuţii de nenumărate ori.

Nu este exclus ca acest ultim semn de bunăvoinţă să fie legat şi de faptul că marele său duşman, Coreea de Sud şi-a reluat ajutoarele alimentare în favoarea fratelui comunist din nord. Populaţia nord-coreeană este deseori în pragul subnutriţiei şi chiar al foametei şi probabil că dictatorul care o înfometează se arată întotdeauna deschis la dialog când are nevoie de hrană pentru poporul său.