Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demeter Andras renunţă la funcţia de director al radioului public

După schimbările din conducerea TVR, vin şi schimbările de la radioul public. Demeter Andras a renunţat vineri  la funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

În scrisoarea de motivare trimisă Parlamentului, Andras susţine că autorităţile nu au respectat legea de funcţionare a radioului public şi au periclitat astfel difuzarea programelor sale. Unul dintre motive este că fondurile anuale alocate din bugetul de stat au fost sub necesarul real al Radioului public.

S-a întâmplat timp de cinci ani, spune el. Şi, în ciuda eforturile pe care Demeter Andras spune că le-a făcutr şi către parlament şi către premier şi către miniştrii de Finanţe, banii ar mai fi ajuns doar pentru două luni.

Pur şi simplu mi-a ajuns cuţitul la os (...) Mai avaem bani pentru semnalul terestru pentru iunie, iulie, maxim august, după aceea, trebuia să deschidem geamurile să ne auzim", a explicat directorul radioului public într-un interviu pentru Mediafax. Demeter Andras crede că situaţia va fi şi mai gravă pe viitor.

Marţi, când Legislativul a adoptat rapoartele de activitate ale SRR pentru ultimii trei ani, Demeter Andras a mulţumit Parlamentului pentru sprijin, şi a precizat că problemele sale au fost cu ministerele, în special cel de Finanţe. Radioul public a avut anul trecut venituri de 405 milioane de lei şi cheltuieli de 400 de milioane şi jumătate.

Pe picior de plecare, preşedintele demisionar a dat şi câteva soluţii pentru redresare. Una ar fi o negociere şi o transparenţă mai mare a tarifelor de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi o alta ar fi crearea unui mediu concurenţial în acest domeniu, nu a unui monopol. Andras este membru UDMR şi a fost numit preşedinte al radioului public în iunie 2010.

Un nou preşedinte al instituţiei va fi ales de Consiliul de administraţie al radioului şi va fi votat în plenul Parlamentului, a declarat pentru Agerpres preşedintele camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Locul lui Demeter Andreas în Consiliul de Administraţie va fi luat de un alt membru UDMR.