Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demisia Guvernului din Siria

siria-proteste-reuters-video-amator.jpg

Proteste în Siria (Foto: Reuters/video amator)

După două săptămâni de manifestaţii de protest, Guvernul sirian şi-a anunţat demisia marţi, 29 martie, anunţă Reuters, citând televiziunea publică. Un nou Cabinet ar putea fi numit în mai puţin de 24 de ore.

Este o măsură care intervine pe fundalul unor proteste puternice, reprimate brutal de regimul de la Damasc. Potrivit opozanţilor, în ultimele zile s-ar fi înregistrat 130 de victime. Guvernul sirian spune însă că nu sunt decât 30 de oameni care şi-au pierdut viaţa în manifestaţii.

Prin demisia Guvernului condus de Naji Otri, preşedintele Bashar al Assad încearcă să deschidă o nouă supapă pentru cei care îl contestă. În urmă cu câteva zile, el anunţase că revendicările protestatarilor sunt legitime şi că starea de urgenţă, în vigoare din 1963 va fi abolită. De asemenea, a promis reforme politice şi economice.

Ziua de marţi se anunţă una extrem de tensionată în Siria, unde au loc manifestaţii pro şi contra Bashar al Assad. Cei care îl sprijină consideră că în cazul în care el va cădea, ţara ar putea fi împărţită în bucăţi. Siria e o ţară multiconfesională şi multietnică, în care suniţii sunt majoritari, dar puterea e deţinută de alaouiţi, care reprezintă o ramură a şiismului. De asemenea, în Siria mai trăiesc creştini şi kurzi.