Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demiterea lui Geoană divizează PSD

demiterea-lui-geoana-divizeaza-psd.jpg

Victor Ponta (d), contrazis de Adrian Năstase şi Ion Iliescu în cazul posibilei demiteri a lui Mircea Geoană de la Senat.

Confuzie la Partidul Social Democrat: PSD renunţă să mai ceară revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, de teamă că şefia Camerei superioare ar putea reveni PDL. Adrian Năstase şi Ion Iliescu s-au răzgândit în privinţa demiterii lui Geoană din fruntea Senatului, însă Victor Ponta spune că şeful CN al PSD şi preşedintele de onoare au exprimat "opinii personale".

Mai întâi, preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că Mircea Geoană nu mai are loc în partid. La nici o jumătate de oră după, şeful Consiliului Naţional, Adrian Năstase, precizează că partidul nu continuă demersurile pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului.

Năstase afirmă că dacă s-ar ajunge la revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, ar exista riscul ca şefia Senatului să fie preluată de PDL. Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Adrian Năstase a evitat un răspuns tranşant, precizând că relaţia lui Geoană cu PSD este o altă problemă, care se va discuta în zilele următoare în partid.

Mesajul este întărit apoi şi de preşedintele de onoare, Ion Iliescu. El spune pentru Mediafax că PSD nu va solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, iar situaţia "va rămâne aşa cum este acum". Iliescu precizează că PSD nu va merge cu demersurile până la vacantarea funcţiei de preşedinte al Senatului, pentru că "realitatea din Senat" arată că partidul va pierde acest post.

 

Ponta insistă pe înlocuirea lui Geoană

 

La câteva minute după, Victor Ponta revine cu o precizare, mai întâi într-un comunicat de presă: "PSD va persista în încercarea de a-l înlocui pe Mircea Geoană cu Titus Corlăţean, dar nu va da curs nici unei încercări de revocare din funcţie" a primului, proces ce ar duce la pierderea funcţiei de către social-democraţi.

Apoi, Victor Ponta face alte precizări, de această dată pentru agenţia Mediafax. Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Geoană de la şefia Senatului, decizia partidului fiind alta, spune Ponta. El declară că dacă poziţia majorităţii membrilor BPN faţă de aceste decizii se va schimba, este dispus să convoace Comitetul Executiv şi chiar congresul PSD.

Între timp, apar noi informaţii pe agenţiile de presă care citează diverse surse. Mediafax de exemplu anunţă că Mircea Geoană şi-ar putea face propriul partid de stânga, dacă va fi dat afară din PSD, potrivit unor surse apropiate preşedintelui Senatului. În acest caz, Geoană ar putea lua după el 10-15 parlamentari PSD.