Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Democraţie marca Putin

Procesul intentat punkistelor feministe din grupul "Pussy Riot" nu face parte decât din noua strategie a puterii de la Moscova. "Vladimir Putin îşi tratează opozanţii aşa cum făcea Uniunea sovieticà cu dizidenţii" remarcă un editorialist francez. Putin nu suportă nicio contestaţie si, ca să le închidă gura jurnaliştilor, protestatarilor sau artiştilor, liderul de la Kremlin îşi înăspreşte pe zi ce trece arsenalul judiciar.

 

Luni de zile, iarna si primàvara trecută, puterea de la Moscova i-a lăsat pe opozanţii si pe simplii cetăţeni să iasă în stradă, să manifesteze masiv cu zecile de mii. Figuri ale dizidentei anti-Putin şi-au putut exprima toate reproşurile în timp ce ONGurile locale sau internaţionale au putut critica scrutinul legislativ din decembrie si apoi pe cel rezidenţial din martie.

Odată cu reînscăunarea lui Vladimir Putin, Kremlinul a decis însă să ia măsuri drastice. Controlul asupra societăţii civile se înăspreşte pe zi ce trece iar  "a manifesta a devenit un sport extrem de riscant" moţează un comentator al ziarului francez Libération. Diverse legi liberticide au fost adoptate de atunci si până acum transformând de exemplu ONGurile în "agenţi străini" si punându-le sub control pe cele care beneficiază de o finanţare străină. Aceste organizaţii denunţă atât fraudele electorale cât si încălcarea drepturilor omului în Rusia. A-i obliga pe şefii acestor ONGuri să spună public dacă au bani din afară revine cu a-i prezenta opiniei publice din Rusia drept nişte trădători de ţară. In vizorul autorităţilor s-ar afla pare-se asociaţii precum Golos care este finanţată de Congresul american.

O altă lege îi pedepseşte cu amenzi usturătoare pe participanţii si organizatorii de manifestaţii neautorizate - 8 mii de euro pentru primii, 25 de mii de euro amendă pentru cei din urme.

O a treia lege adoptatà recent pedepseşte din nou cu amenzi defăimarea - denumită acum "calomnie publică" - după ce aceasta fusese depenalizată acum un an de fostul preşedinte Dmitri Medvedev. Amenda poate atinge suma de 126 de mii de euro. In sfârşit, o lege de ultimă oră prevede crearea de "liste negre" de situri internet pe care puterea executivă le poate închide în cazul în care conţin informaţia interzise. Oficial legea urmăreşte să-i protejeze pe minori de pornografie, droguri si suicid dar în realitate ea poate servi pur si simplu la cenzurarea internetului.

Tot acest arsenal juridic "modernizat" de Duma de stat de la Moscova este deja pe cale să fie aplicat minuţios împotriva tuturor celor care deranjează. Blogerul Alexei Navalnî este cu domiciliu forţat în aşteptarea unui proces care l-ar putea trimite zece ani în puşcărie în timp ce tinerele din grupul Pussy Riot riscă ele "doar" 7 ani de temniţă.