Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputaţii elimină taxa radio tv

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă privind eliminarea taxei TV pentru Societatea Română de Televiziune. Anunţul a fost făcut de preşedintele de şedinţă Ioan Oltean. Preşedinte-Director General al Televiziunii publice, Alexandru Lăzescu, susţine că demersul privind eliminarea taxei TV este contra curentului european şi afectează atât credibilitatea presei, cât şi imaginea României.

Iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune în sensul eliminării taxei pentru serviciul de televiziune şi menţinerea taxei pentru serviciul de radiodifuziune.

Adoptarea legii tacit este însă criticată de deputatul UDMR, Marton Arpad, care susţine că în acest fel Televiziunea publică este lăsată fără fonduri.

"Este o iresponsabilitate ieşită din comun", a spus Marton Arpad, care a propus ca iniţiativele cu raport de respingere să fie dezbătute cu prioritate. Cu privire la acest demers, preşedinte-director general al Televiziunii publice, Alexandru Lăzescu, susţine că este contra curentului european şi afectează atât credibilitatea presei, cât şi imaginea României.

"Cel mai grav nu este faptul că argumentele acestei iniţiative sunt bazate pe ficţiune, ci faptul că demersul este contra curentului european. Acest lucru lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde" spunea Lăzescu.

Totodată, mai multe organizaţiile internaţionale, ONG-uri şi reprezentanţii jurnaliştilor s-au arătat împotriva eliminării taxei TV. Anul trecut, în noiembrie, un grup de parlamentari PSD a înaintat iniţiativa privind eliminarea taxei TV în cazul SRTV.

Propunerea a fost respinsă, anul trecut, de Comisia de cultură a Camerei, care a fost sesizată în fond, însă a fost adoptată tacit de plen, deoarece termenul de dezbatere stabilit pentru 5 februarie a fost depăşit. Senatul este for decizional în acest caz.

 
Liliana Simionescu