Deputaţii olandezi dezbat rapoartele MCV despre România şi Bulgaria

deputatii-olandezi-dezbat-rapoartele-mcv-romania-bulgaria.jpg

Olanda se opune în continuare aderării României la Schengen.

Deputaţii olandezi dezbat joi raportul privind corupţia română şi bulgară şi reforma justiţiei în ambele ţări. De poziţia Olandei în aceste două dosare depinde aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Documentele publicate de Comisia Europeană pe 8 februarie au fost analizate deja de Guvernul de la Haga, care le-a trimis Parlamentului la începutul săptămânii.

Comisia Afacerilor Europene din Parlamentul olandez le studiază joi dimineaţă, pentru a vedea dacă România şi Bulgaria au făcut suficiente progrese.

Rezultatul dezbaterii va fi trimis înapoi Guvernului, pentru ca acesta să îşi prezinte poziţia oficială pe data de 28 februarie.

Olanda spune că are nevoie de două rapoarte pozitive consecutive ale Comisiei Europene, pentru a-şi da acordul intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Într-o reacţie preliminară avută săptămâna trecută, ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knapen, era de părere că progrese au fost făcute, mai ales în România.

El sublinia însă că Bruxelles-ul constată mai departe probleme de fraudă în domeniul achiziţiilor publice. Knapen repetă că se aşteaptă într-adevăr două rapoarte pozitive consecutive şi că "vom vedea în vară dacă acesta va fi cazul".

Următorul raport al Comisiei Europene este aşteptat pentru luna iulie, acela va fi politic şi tehnic şi va face bilanţul a cinci ani de monitorizare a României şi Bulgariei.

Între timp, Haga este singura capitală a Spaţiului Schengen care se mai opune aderării române şi bulgare, iar motivele invocate nu fac parte din criteriile de aderare la spaţiul liberei circulaţii.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Olanda şi Spaţiul Schengen