Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbinarea pro-occidentalilor, tot mai evidentă, la Chişinău

Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană vor participa singure în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din toamnă. Alianţa "Moldova Noastră" nu exclude crearea unui bloc electoral cu Partidul Liberal, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană vor participa singure în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din toamnă. Alianţa "Moldova Noastră" nu exclude crearea unui bloc electoral cu Partidul Liberal, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).

Analistul politic, Cornel Ciurea spune la RFI că deşi două dintre cele patru formaţiuni din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană vor merge separat în campania electorală, nu poate fi vorba acum de dezbinarea Alianţei.

Totodată, potrivit lui Ciurea, Partidul Comuniştilor nu ar avea de câştigat de pe urma deciziilor luate de liderii Alianţei şi a tensiunilor din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. "Alianţa, care este sigur marcată de disensiuni şi conflicte interne va supravieţui acestor declaraţii ale liderilor politici şi se va menţine într-o formă mai mult sau mai puţin bună până la alegerile anticipate, după care, sigur, partidele vor merge separat", explică Ciurea.

Preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu a declarat jurnaliştilor că nu-l mai susţine pe Marian Lupu pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Ghimpu şi-a argumentat refuzul prin faptul că Marian Lupu a vorbit despre Partidul Liberal ca despre o extremă dreaptă. "Lupu m-a criticat. Eu am spus că există stânga mincinoasă şi dreapta cu adevărul", a precizat preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Referindu-se la participarea premierului Vlad Filat în cursa prezidenţială, liderul Partidului Liberal a venit şi aici cu o replică : "Dar ce, Filat e mai frumos ca mine".

Potrivit lui Mihai Ghimpu, Partidul Liberal are mai multe candidaturi la preşedinţie, dar este încă prematur să se vorbească pe marginea acestui subiect.

Nici comuniştii nu au deocamdată pe cineva desemnat pentru alegerile prezidenţiale. Totodată, PLDM şi PD i-au anunţat indirect pe cei care vor să ajungă în fotoliul de preşedinte. Este vorba de liderii celor două formaţiuni politice, Vlad Filat, respectiv, Marian Lupu.

Amintim că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a anunţat că nu mai este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, încă din 7 decembrie 2009. Atunci, liderul PD, singurul candidat la funcţia de preşedinte, propus de Alianţa Pentru Integrare Europeană nu a fost votat de Partidul Comuniştilor.

Analişti de la Chişinău declarau că anunţul lansat de liderul Partidului Democrat reprezintă o tentativă de distanţare uşoară de Alianţa pentru Integrare Europeană.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.