Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu: Discuţia despre actualizarea listelor electorale este o aberaţie! Unii politicieni au devenit statisticieni în timpul liber

diaconescu-discutia-actualizarea-listelor-electorale-este-o-aberatie-unii-politicieni-au-devenit.jpg

Cristian Diaconescu declară că discuţia despre actualizarea listelor electorale este aberantă.

România nu are "nici o şansă" să intre în Spaţiul Schengen, în acest context politic. O spune la RFI Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu. El declară că toată discuţia despre actualizarea listelor electorale pentru referendum este "o aberaţie". Diaconescu precizează că nu există în nici o lege "reactualizarea referendumului".

Cristian Diaconescu e de părere că "toată discuţia este o aberaţie! S-a organizat un vot, votul s-a exprimat, să vedem dacă în condiţiile legii sau nu, după care partidele politice care formează statul au considerat că este necesar să se refacă listele pe baza cărora iniţial s-a organizat votul. O astfel de practică nu există într-un stat de drept. Toată această discuţie, prin care politicieni, cetăţeni, analişti au devenit acum statisticieni şi în timpul liber experţi în drept constituţional este cât se poate de inutilă".

Fostul consilier prezidenţial precizează că nu există în legislaţie termenul de "actualizare" a referendumului: "Am văzut termeni noi: democraţie reală, să ţinem seama de realitatea străzii sau reactualizarea referendumului. Nu există reactualizarea referendumului! Legea este clară, termenul de reactualizare nu există. Cu atât mai mult cu cât recensământ sau alte astfel de concepte din punct de vedere juridic nu se fac decât în anumite condiţii, odată la zece ani, cu anumite reguli, de anumite instituţii, respectând anumite formalităţi".

Întrebat dacă în opinia lui, se vor limpezi apele după 31 august, Cristian Diaconescu a răspuns: "Nu, categoric nu! Mişcările politice vor fi şi mai agresive, atâta vreme cât românii vor tolera aşa ceva".

Fostul consilier al lui Traian Băsescu spune că "astăzi plătim 650 de milioane de euro rată la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, actualizată această sumă cu deprecierea coşului de valute care formează drepturile speciale de tragere. De ce se întâmplă acest lucru? De ce e nevoie să plătim la întreg împrumutul astăzi un miliard de euro mai mult? Dar mâine, dar la 31 august cât va fi această sumă plătită suplimentar din buzunarul nostru?".

Întrebat ce şanse are România să intre în Spaţiul Schengen în acest context politic, Cristian Diaconescu a răspuns: "În acest context politic, nici o şansă!".

La ce răspuns să ne aşteptăm în septembrie? "Să vedem care va fi contextul în septembrie. În situaţia de acum şi care e cât se poate de vizibilă pentru cine are o minimă educaţie politică în exteriorul României, nu putem beneficia de nici o decizie pozitivă", conchide Cristian Diaconescu.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre actualizarea listelor electorale pentru referendum