Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu despre proteste: Un sentiment de nemulţumire, exprimat în chip democratic

diaconescu-proteste-un-sentiment-nemultumire-exprimat-chip-democratic.jpg

Protestele din Bucureşti şi restul ţării sunt democratice, apreciază Cristian Diaconescu (Foto: RFI/Eduard Vasilică).

Noul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune la RFI că protestele din Bucureşti şi alte oraşe reflectă un sentiment de nemulţumire, exprimat în mod democratic. "Voi spune cancelariilor occidentale exact contextul economic în care se întâmplă aceste manifestaţii", declară şeful diplomaţiei române.

Întrebat de RFI ce le va spune omologilor săi din străinătate despre protestele din Bucureşti şi restul ţării, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a răspuns: "Nu-mi permit şi nu ar fi normal ca din zona instituţională să fac o altă traducere a unui sentiment de nemulţumire al românilor, exprimat în chip democratic. Din acest punct de vedere, este una din valorile democraţiei, exprimarea unui sentiment negativ, uneori mai bine, alteori mai puţin bine argumentat. Nu-mi permit să fac traduceri ale spuselor oamenilor, pentru că ele sunt explicite".

Proteste Bucureşti

Cristian Diaconescu, ministru de Externe

AscultăDownload

Cristian Diaconescu precizează că le va spune omologilor săi "contextul economic" în care se desfăşoară protestele din Bucureşti şi restul ţării. "Ceea ce pot să spun este exact contextul economic în care aceste manifestaţii se întâmplă, dar atâta vreme cât situaţia se păstrează în limitele respectării legii, orice fel de astfel de manifestare este în condiţii de normalitate şi acest lucru îl înţeleg şi partenerii noştri, deci nu se poate pune problema unor explicaţii pe acest palier", afirmă noul ministru de Externe.

Între timp, protestele au intrat în a 13-a zi. E de aşteptat ca oamenii să iasă în stradă, în Piaţa Universităţii şi miercuri seară, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu urmează să se exprime pe tema protestelor din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.